Mađarska ucjenjuje EU oko sankcija i traži milijarde eura da se odrekne ruske nafte - Kanal 5

Mađarska ucjenjuje EU oko sankcija i traži milijarde eura da se odrekne ruske nafte

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto svojim izjavama šalje Europskoj komisiji ucjenjujuće poruke vezano za sankcije na rusku naftu, o kojima ovise MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj.

Sve zemlje EU članice moraju odobriti sankcije da bi mogle stupiti na snagu, a Mađarska koristi tu činjenicu da za sebe iskamči što je više moguće. Mađarska se opskrbljuje naftovodom Družba te ostvaruje konkurenstku prednost prema drugim zemljma EU. A s druge strane, hrvatski naftovod i Janafov terminal na Krku imaju na raspolaganju devet milijuna tona kapaciteta opskrbe za Mađarsku i Slovačku. 

Dakle, Mađarska ima alternativu za opskrbu naftom i to upravo putem Janafovog naftovoda i terminala na Krku, no ipak od Europe traži milijune eura za prilagodbu.

Mađarski portal Poltfolio danas piše da je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao da bi usvajanje prijedloga za sankcije nalikovao atomskoj bombi jer bi naftni derivati poskupjeli za 50 do 60%. Kao da se isto već nije dogodilo u svim zemljama članicama EU, pogotovo u Hrvatskoj.

Za ovaj prijedlog možemo glasati samo ako i Bruxelles predloži rješenje. Očekujemo prijedlog ne samo za rekonstrukciju naših rafinerija za stotine milijuna dolara, ne samo za povećanje kapaciteta naftovoda do Mađarske preko Hrvatske za stotine milijuna dolara, već i za budućnost mađarsko gospodarstvo. Naftni embargo zahtijevao bi program modernizacije u strukturi mađarske opskrbe energijom, koji bi bio vrijedan više milijardi eura”, dodao je Péter Szijjártó, prenosi Portfolio.

Službeni Zagreb zasad Hrvatska šuti, a u pripremi je videokonferencija francuskog predsjednika Macrona, hrvatskog premijera Plenkovića i mađarskog Orbana, premijera Slovačke i predsjednice Europske komisije von der Leyen, na temu “rješavanje mađarskog problema”.

Dio hrvatskih medija je objavio kako Janafovi trenutačni kapaciteti zadovoljavaju godišnje količine nafte potrebne Mađarskoj.

Leave a Comment

Your email address will not be published.