Ljudima je zoo kratka zabava, a životinjama patnja do smrti - Kanal 5

Ljudima je zoo kratka zabava, a životinjama patnja do smrti

Posjet zoo-vrtu promatranje je psihički bolesnih zatočenih životinja zbog kratke razonode. Malo tko ostaje ravnodušan pred potresnim vizualom s moćnom porukom:

„Ljudima je zoo samo kratka zabava. Životinjama je zoo trajna patnja do smrti. Vrijeme je za transformaciju.” Plakati udruge Prijatelji životinja u Zagrebu, Varaždinu, Puli, Rijeci, Splitu i Zadru nastavak su kampanje „Zaobiđi zoološki” kojom se građani pozivaju da se educiraju o realnosti zooloških vrtova.

Prošle godine Prijatelji životinja poručili su s plakata svima da zaobiđu zoološke vrtove, a u svibnju ove godine ukazali da svi plaćamo patnju životinja u zoološkim vrtovima, čak i ako ih ne posjećujemo, jer gradovi troše milijune za održavanje tih mučilišta za životinje.  

„Podsjećamo da je pogrešno držati osjećajna bića u zatočeništvu, gdje su cijeli svoj život zarobljena u nekoliko četvornih metara, i to samo zato da bi se ljudi kratko zabavili. Kada bismo prisilili čovjeka da provede svoj životni vijek samo u liftu, svi bi se zgražali i smatrali tako nešto okrutnim i čudovišnim. Vrijeme je da se zoološki vrtovi transformiraju kako bi zauvijek prestalo ovakvo primitivno, voajerističko i nakaradno postupanje prema životinjama”, ističu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da posjetitelji nisu svjesni da je njihov nedjeljni posjet zoo-vrtu promatranje psihički bolesnih životinja, koje ne mogu u neprirodnom okruženju pokazati svoje prirodno ponašanje:

„Izgled njihovih nastambi najčešće je usmjeren na doživljaj posjetitelja, a ne na dobrobit životinja. Nedostatak privatnosti i mentalne stimulacije dovodi ih do psihičkih poremećaja, zoohoza. Nerijetko vidimo njihovo uzaludno besciljno hodanje po nastambi i izluđivanje od dosade pa koračaju naprijed-nazad, samoozljeđuju se, njišu s jedne na drugu stranu, povraćaju i sl. Kako bi prikrili da je životinjama stradala psiha, u nekim slučajevima zaposlenici im daju sredstva za smirenje.”

Iz Udruge navode i da posjetitelji zoo-vrtova odlaze svojim domovima ne razmišljajući previše o tragičnoj sudbini zatvorenih životinja, koje u zatočeništvu postaju blijede sjenke samih sebe. Zoološki vrtovi skrivaju od javnosti i druge mračne tajne – hiperprodukciju životinja, njihovo ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nedužnih zatvorenika. Zoo-vrtovi nisu za životinje ni utočišta ni rezervati. Istraživanja potvrđuju da niti ne educiraju adekvatno o njihovim potrebama i načinu života te ne potiču u posjetitelja zanimanje za očuvanje životinjskih vrsta. Stoga zatočavanje životinja neće pomoći njihovoj vrsti, već ih možemo spasiti jedino očuvanjem njihovih staništa i njih u staništima.

Prijatelji životinja zalažu se za transformaciju zoo-vrtova kao budućnosti te zastarjele institucije, što će dovesti do ukidanja patnje životinja:

„Moderne atrakcije edukativne su i zanimljive jer tehnologija danas pruža nevjerojatne mogućnosti poput virtualnog prikaza u stvarnom staništu životinja, bez troška za hranu, čišćenje i nastambe. Osim toga, diljem svijeta već postoje interaktivni muzeji, istraživački i znanstveni centri, prostori posvećeni obrazovanju o zaštiti okoliša, oporavilišta za divlje životinje i sl.” Iz Udruge pozivaju sve da neposjećivanjem zooloških vrtova pridonesu toj transformaciji.

Leave a Comment

Your email address will not be published.