Lete dvije ovce, jedna žuta, druga desno. Koliko košta kilogram sira, ako jež ima 7 godina? Tako nam objašnjavaju - koronu. - Kanal 5

Lete dvije ovce, jedna žuta, druga desno. Koliko košta kilogram sira, ako jež ima 7 godina? Tako nam objašnjavaju – koronu.

Tako glasi jedan od najpopularnijih twitova koji se posljednjih dana dijeli, objavljuje i komentira na društvenim mrežama.

Oko korone svima je kao sve jasno, ali se ipak uglavnom svi sve manje pridržavaju epidemioloških mjera tj. preporuka. Ali zaista svi, od mladih partijanera do ministara te političara na ‘korona partyjima’ proslave izbornih rezultata. I to nikako nije dobro.

Glavni epidemiolog je bio u samoizolaciji jer se nije pridržavao vlastitih preporuka, naravno stranački je opredijeljen te nije dao ostavku nego se nastavio čvrsto pridržavati stranačke iskaznice.

Nikad se nije toliko govorilo o bilo kojoj zdravstvenoj ugrozi, ‘nastupalo’ na svakodnevnim konferencijama za novinare, gostovalo u svim elektroničkim i print medijima u bezbroj redovnih i izvanrednih izdanja, a nikad takve kakofonije s porukama u preporukama. Nositi ili ne nositi maskice, jesu li potrebne ili nisu, najprije nisu pa jesu, bilo bi dobro no nije obaveza, štite li maskice ili ne, koji lijekovi pomažu, a koji ne te koja je cijena testiranja na koronavirus (?!)… Posebno je zanimljivo i od javnog interesa dobiti odgovor na ovo pitanje, ali to je druga i vrlo ozbiljna tema o kojoj je svakako potrebno progovoriti, uskoro.

Ali zato čim su završili parlamentarni izbori naši su službeni i glavni epidemiolozi ponovno startali sa širenjem atmosfere straha od koronavirusa, zadnjih par dana i nekoliko sati baš onako kako su prije i par mjeseci na početku epidemije. Prijete i planiraju razne zabrane i zatvaranja te strožim ‘preporukama’ koje će biti obavezne za građane. Zatvarat će se noćne klubove, zabranjivati javna okupljanja i vjenčanja te slične društvene manifestacije i obiteljske zabave.

Je li moguće da smo za samo par sati iz statusa slobodnih građana ponovno postali potencijalni bioteroristi, svi mi koji smo do prije samo par sati bili zdravi građani koji su mogli slobodno izaći na birališta i dati svoj glas za više ili manje lijevu ili desnu, ali ‘sigurnu Hrvatsku’?

Koronavirus je vrlo ozbiljan zdravstveni problem, ali Capak – Markotić, te Beroš – Božinović, bi doista trebali shvatiti da je bilo puno i previše snimanja i ‘fotkanja’, pogotovo u ‘glam izdanjima’ i da je vrijeme za konkretne poruke i preporuke. Maske su pale, parlamentarni izbori zu završili i vrijeme je da prostim rečenicama građanima objasnite zašto su i jesu li maske potrebne, objavite stručne preporuke i jasna pravila ponašanja tog nekog ‘novog normalnog’ vremena, ali pravila i preporuke koje će vrijediti za ‘naše’, ali i ‘vaše’, i kojih ćete se osobno pridržavati ili odgovarati baš kao i svi mi ostali potencijalni bioteroristi.

I za kraj pitanje, do kad će cijena za test na koronavirus biti 1506 Kuna u Zagrebu, u Dubrovniku 1850 Kuna, a u Njemačkoj od 20 do 100 Eura, a u nama susjednim zemljama daleko jeftinije? Jedna od sljedećih press konferencija neka nam ponudi odgovor i na to pitanje, molim lijepo, hvala.

Pitaju to dvije leteće ovce, jedna žuta, druga desno, ali i tisuće građana na društvenim mrežama, pročitajte slobodno.

Leave a Comment

Your email address will not be published.