KUĆA LJUDSKIH PRAVA Plenkovićev kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja - Kanal 5

KUĆA LJUDSKIH PRAVA Plenkovićev kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja

Na policijsko uhićenje muškarca iz Zadra koji je pozvao na doček premijera Plenkovića s ‘pokvarenim jajima’, reagirala je Kuća ljudskih prava.

“Kuća ljudskih prava Zagreb zabrinuta je zbog uhićenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog napisanog komentara na Facebooku kojim javno izražava neslaganje s politikom Vlade. Bez obzira na stil i izričaj ovog komentara, ovdje je neupitno da se radi o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima. U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike”, napisali su u priopćenju.

Pozvali su policiju da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, a MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja i primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava. Također, pozvali su Vladu RH da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj važan zakon uskladiti sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Reagirala je i SDP-ova Mirela Ahmetović.

“Kad se vlast počne bojati vlastitog naroda, zrela je za odlazak. Naravno, može krenuti i u smjeru autokracije što hrabri Plenković polagano implementira. Jer njegov kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja. Iako sve oko vlasti opasno “smrdi””, napisala je na Twitteru.

Leave a Comment

Your email address will not be published.