Krunoslav Capak o cjepivu protiv koronavirusa: Mi smo u EU i bit ćemo među prvima na redu - Kanal 5

Krunoslav Capak o cjepivu protiv koronavirusa: Mi smo u EU i bit ćemo među prvima na redu

Krunoslav Capak komentirao je zaNovu TV vijest kako je Hrvatska rezervirala milijun i pol doza cjepiva protiv koronavirusa koje još nije gotovo, a što je objavio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Sasvim sigurno će Hrvatska kupiti to cjepivo i na kraju će platiti cijenu. To je vrlo slično nabavci pandemijskog cjepiva protiv gripe. U slučaju da dođe do pandemije, Hrvatska plaća rezervaciju. Onda kad se izolira virus i kad se počne proizvoditi cjepivo, mi ćemo brzo doći na red jer plaćamo rezervaciju. Oni koji ne plaćaju rezervaciju doći će kasnije na red i neće moći na vrijeme cijepiti populaciju”, objasnio je Capak.

“To radi EU, ne radimo mi to. Mi samo EU-u prijavljujemo količinu za koju smo zainteresirani, a oni provode javni natječaj, dogovaraju cijenu i ugovaraju redoslijed”.

Na pitanje novinara kome je namijenjeno tih 1,5 milijuna cjepiva, objasnio je kako se radi o rizičnim skupinama: “To su osobe preko 50 godina i osobe s kroničnim bolestima. Važno je i da se zdravstveni djelatnici cijepe”.

“Mislim da će interesa sigurno biti, ali neće biti obavezno”, najavio i rekao da se sasvim sigurno ove godine cjepivo neće razviti jer treba proći brojna ispitivanja na velikom broju ljudi, a zatim treba registrirati cjepivo. Tek potom slijedi proizvodnja.

“Da se proizvelo dovoljno doza za cijeli svijet, neće biti dovoljno niti šest mjeseci, nego će otprilike trebati godina ili godina i pol. Neće svi u svijetu moći biti cijepljeni istovremeno. Ali s obzirom da imamo taj mehanizam zajedničke nabave s Europskom unijom i zemljama EU-a, mislim da ćemo biti među prvima”, izjavio je Capak.

Saborskim zastupnicima koji odbijaju nositi maske rekao je da je preporuka da ih stave jer ona ne štiti 100 posto, ali smanjuje rizik.

“Dakako da je nemoguće u ovim uvjetima napuniti Arenu za 5000 ljudi. Podsjetit ću vas da je zadnji takav koncert bio na početku epidemije i da je to bila Nina Badrić. U ovim uvjetima, to je naprosto nemoguće napraviti i to bi bilo jako loše da se to tako napravi. A mi smo dali mogućnost glazbenicima da organiziraju koncerte pod novim normalnim uvjetima. S time da postoji mogućnost proširenja tog broja. Mi smo ograničili na 1000. Ali mogu dati zahtjev stožerima da se broj poveća”, odgovorio je Capak na žalbe estradne industrije da im je onemogućen posao.

Leave a Comment

Your email address will not be published.