Krenula energetska obnova Osnovne škole Dobriše Cesarića u Zagrebu - Kanal 5

Krenula energetska obnova Osnovne škole Dobriše Cesarića u Zagrebu

Kreću radovi vrijedni 11,5 mil.kn. na energetskoj obnovi OŠ Dobriše Cesarića, a školu koja je otvorena 1964. godine pohađa 358 učenika te je zaposleno 46 djelatnika.

Provedbom energetske obnove, poboljšati će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom neučinkovite stolarije i bravarije kao i modernizirati sustav grijanja, hlađenja i ventilacije, ugradit će se energetski učinkovita rasvjeta, a na krov objekta instalirati će se fotonaponska elektrana, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj je sudjelovao gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.
Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se potreba za toplinskom energijom za 337 MWh godišnje (83%), a emisija CO2 za 211 t/godišnje.

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Dobriše Cesarića provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt se provodi od travnja 2019. do listopada 2020. u vrijednosti od 11.473.990,35 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.324.642,55 kn.

„Danas smo ovdje ispred Osnovne škole Dobriše Cesarića, jedne u nizu brojnih objekata na kojima smo ili završili ili započeli energetsku obnovu. Svaka energetski obnovljena zgrada je i te kako značajna za postizanje globalnog cilja vezano uz smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena“, istakao je gradonačelnik Milan Bandić.

„Pored OŠ Dobriše Cesarića gdje smo se danas okupili, u tijeku su radovi na još 23 zgrade. Prije nekoliko dana započeli radovi na OŠ Lučko, OŠ Vukomerec, Dječjem vrtiću Zapruđe, na Centru kulture na Pešćenici, također je pokrenuta  energetska obnova Zimskog plivališta Mladost vrijedna 17 milijuna kuna, Područnog ureda Pešćenica vrijedna 16 milijuna kuna, odnosno sveukupne vrijednosti investicije 65 milijuna kuna, od čega 31 milijun kuna iz bespovratnih sredstava Europske unije“, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. 

U energetsku obnovu  uključene su 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba sa čijom realizacijom se planira smanjiti potrošnja energije za više od 50 % u tim zgradama, smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljivi izvori energije.

Leave a Comment

Your email address will not be published.