(PRED)IZBORNA KOŠARICA ZA SDP Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno - Kanal 5

(PRED)IZBORNA KOŠARICA ZA SDP Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno

Koordinatori stranke Možemo! Sandra Benčić i Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare govorili su o načinu izlaska na parlamentarne izbore 2024. Naime, sinoć je Vijeće stranke Možemo! odlučivalo o eventualnoj predizbornoj koaliciji sa SDP-om.

Vijeće stranke je donosilo sinoć odluku o izlasku na parlamentarne izbore. Odluka je da Možemo! izlazi na izbore 2024. godine samostalno, izjavila je Benčić.

Dodala je da to uključuje i partnere s prethodnih izbora Nova ljevica, Zagreb je naš. Ova odluka ne znači već potvrđuje da na nacionalnoj razini vlast, postizbornu koaliciju sklopimo sa strankama od centra prema lijevo pri čemu SDP vidimo kao jednog od glavnog potencijalnog partnera, istaknula je Benčić.

Kazala je da ovakav način izlaska će mobilizirati najveći broj birača i omogućiti im one opcije za koje su se opredijelili te da tako Možemo! dobije najveći mogući broj mandata i kroz postizborne koalicije sruši HDZ. Kaže da je da je njihovo istraživanje pokazalo da nema veće sinergije u većoj koaliciji.

Imamo odvojeno biračko tijelo, ključno je izvući nove birače na sljedećim izborima i u tom smislu je bio stav velike većine članova da trebamo izaći samostalno, rekao je Tomašević.

Sandra Benčić istaknula je da je ovo samostalna odluka. Istaknuli su da kao nova politička opcija izvući najviše novih birača i tako maknuti HDZ s vlasti. Tomašević je istaknuo da će i dalje nastaviti suradnju u saborskom klubu s SDP-om.

Foto: Screenshot 

Ostavili smo mogućnost da u manjem broju izbornih jedinica izađemo u koalicijama, pa i s SDP-om, ali je prerano za reći u kojima i koliko, naglasio je Tomašević. 

Tomašević je naglasio da je možda transparentnije sklapati koalicije nakon izbora. Budući da izlazimo samostalno, imat ćemo vlastitog kandidata ili kandidatkinju za premijera. Nakon izbora, tko će doista biti premijer, ovisit će o broju mandata, objasnio je.

Na pitanje je li on spreman biti premijer, Tomašević je odgovorio da nije tražio mandat u Zagrebu da bi na kraju otišao u Vladu ili u Sabor. 

Sandra Benčić je na isto pitanje odgovorila da će imati predizbore i da će na njima odrediti kandidate za određene funkcije.

Na pitanje je li spreman prihvatiti odgovornost ako stranka tako odluči, odgovorila je da to prihvaća. Želim naglasiti da ne bi to trebao biti fokus sadašnjih razgovora, kazala je. 

Komentirajući postizborne koalicije, istaknula da koalicija s Mostom ne dolazi u obzir, već SDP više vide kao kolacijske partnere. 

Na pitanje novinara imaju li kakvu poruku aktualnom premijeru, Sandra Benčić je istaknula da je sada prerano davati direktne poruke. Također je dodala da smatra da će imati jaku konkurenciju. 

Nije dovoljno samo maknuti HDZ s vlasti već formirati stabilnu Vladu da se stvore preduvjeti u četiri godine da se Hrvatska krene razvijati, dodala je Benčić. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.