KORONA PRESS 94 novozaražena na 2178 testiranih, postotak pozitivnih je 4,3 posto - Kanal 5

KORONA PRESS 94 novozaražena na 2178 testiranih, postotak pozitivnih je 4,3 posto

Na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljeno je kako imamo 94 novozaražena i 2178 testiranih dok je postotak pozitivnih je 4,3 posto. 74 pacijenta su na respiratoru što je 10 posto više u odnosu na dan prije, a u bolnice su zaprimljena nova 72 pacijenta.

U posljednja 24 sata preminulo je 19 ljudi. 

Na konferenciji je ravnateljica Klinike “Fran Mihaljević” Alemka Markotić govorila o provedenom istraživanju koje se tiče cijepljenja.

“Datum je 5. ožujka, s tim datumom je analiza napravljena. 426 zaposlenika je cijepljeno, u 8 zaposlenika su se nakon prve doze javile alergijske reakcije, oni nisu dobili drugu dozu. Prvi serološki testovi su napravljeni tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred drugu dozu. Drugi testovi su napravljeni četiri tjedna nakon druge doze. Planira se pratiti i dalje”, govori Markotić.

“Iznimno je važno koristiti pravi test. Izabran je ovaj test koji izdvaja Agg tijela. To se pokazalo među najboljim testovima za detekciju antitijela kod cijepljenih. Uzimana je krv, serum. Vidjeli smo da kod 5 zaposlenika nije bilo detektabilnog odgovora. Kod većine je bilo puno jedinica, oko 300. Imali su značajno visoke vrijednosti imunoglobulina. Srednja vrijednost je bila 855 nakon prve doze, a oko 6000 nakon druge doze”, rekla je Markotić.

“Žene su bolje odreagirale na ovo cjepivo”, rekla je. “Zdravstveni djelatnici su bili dijelom prokuženi, nakon druge doze su se izjednačile vrijednosti između nezdravstvenih i zdravstvenih djelatnika”, kazala je. Dodala je kako se gledalo i kod zaposlenih na intenzivnoj i na prijamnom odjelu i da nije detektirana veća ugroženost. 

“Antitijela kod onih koji su preboljeli koronu i koji su primili prvu dozu nisu dodatno rasla nakon druge doze, imali su maksimalni titar antitijela nakon prve doze. Oni koji su cijepljeni s dvije doze su imali razinu antitijela kao oni koji su preboljeli covid i primili jednu dozu. Kod onih koji su preboljeli covid nema potrebe za drugom dozom cjepiva, ovi podaci su već dovoljni”, rekla je Markotić.

Na konferenciji Nacionalnog stožera najavljeno je da bi se uskoro mogle preispitivati odluke, što znači da se može očekivati da će oni koji su preboljeli koronu primati samo jednu dozu cjepiva. 

“Vjerojatno će rezultirati donijeti neke odluke. Oni koji su preboljeli virus su dobili prirodnim putem prvu dozu. Bilo bi logično da se donese odluka da oni koji su preboljeli koronu kad prime prvu dozu ne moraju primiti drugu”, rekao je Capak te dodao kako se slični nalazi pojavljuju i u stranoj literaturi. 

Capak je komentirao zahtjev za prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika. “U prvoj i drugoj fazi cijepljenja, naravno da su ciljevi različiti, mi smo u drugoj fazi i cilj je da procijepimo one koji imaju visoki rizik za smrt i teški oblik bolesti. Oni koji rade u kolektivima bi trebali imati određenu prednost”, kazao je Capak. 

“Ustabilile su se pošiljke. Povećana nam je isporuka AstraZenece u drugom tjednu ožujka, u dva navrata ćemo primiti više AstraZenecinog cjepiva nego što je bilo planirano. Isporuka cjepiva Johnson&Johnson ne može početi prije sredine travnja. Nemamo još nikakav dogovor o dinamici isporuke”, rekao je. 

Hoće li oni koji su primili dvije doze cjepiva moći prelaziti granicu?

“Zasad nijedna zemlja EU nije dovela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja. Postoje bilateralni dogovori, tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju. Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali sada još postoji puno pitanja i kontroverzi”, rekao je Capak.

“Što se tiče samih lijekova nema nekih iznimno novih rezultata, iako se radi i na izradi direktno antivirusnog lijeka. Kortikosteroidi ako se daju u pravoj mjeri mogu smanjiti zaraznost i smrtnost. Imamo podatke i o specifičnim imunoglobulinima, ono što se vidi i što se zna je da ih treba dati ranije, na samom početku bolesti kod osoba koje imaju opasnost za teže rizike bolesti.”, rekla je Markotić.

“Istraživanje je samo na Pfizerovom cjepivu jer je to cjepivo klinika jedino imala. Trebat će još pratiti i druga cjepiva, ali vjerojatno će rezultati biti slični. Ovo je jedno cjepivo i ograničeno istraživanje, ali je vrlo zanimljivo jer se radi o ugroženoj skupini.”, rekla je Markotić.

Na pressici je bilo riječi i o ruskom cjepivu Sputnik V.

“Na vladi je da sagleda mogućnosti o nabavi cjepiva da se procjepi 70 posto populacije, ali je na prvom mjestu sigurnost. Ne smije biti prečaca, moramo se voditi EU regulativom ali i vlastitom koja definira mogućnost nabave bilo kakvog cjepiva, pa i ruskog. Naš kontakt je ostvaren, čekamo dokumentaciju koju će HALMED regulirati”, kazao je ministar Beroš. 

“EMA je zaprimila dokumentaciju 4. ožujka i krenula je analiza po ubrzanom postupku”, dodala je Markotić. 

“Teško da se od 15. ožujka mogu očekivati neka daljnja popuštanja, trebamo razmišljati kako da očuvamo ove mjere kako se ne bismo vraćali unazad, to smo željeli izbjeći. Na svakome od nas je pridržavanje mjere. Svako toleriranje nepridržavanja mjera ugrožava one koji imaju najveći interes da budu otvoreni. Kod donošenja i popuštanja mjera uvažavamo naše specifičnosti, nema copy-paste pristupa, nikad ga nije bilo. Mislimo da je to ispravan pristup”, rekao je ministar Božinović.

Leave a Comment

Your email address will not be published.