Koliko bi državu koštalo povećanje plaća koje traže sindikati? - Kanal 5

Koliko bi državu koštalo povećanje plaća koje traže sindikati?

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Toplonjak gostovao je u programu N1 televizije te komentirao pregovore Vlade i sindikata o povećanju plaća u javnim i državnim službama.

Toplonjak kaže kako nikakvu infomaciju od premijera nisu dobili i da ako je ne dobiju do četvrtka, slijedi štrajk, između ostaloga;

“Želimo konačno da se jednom ta fama o balastu javnih i državnih službi skine s medijskog prostora i da ljudi priznaju da i javne i državne službe značajno trebaju ovoj državi što smo i dokazali u posljednje dvije godine. Očekujemo da se rast plaća podigne s obzirom na cijene koje bujaju iz dana u dan. Cijene osnovnih prehrambenih artikala su otišle i 50% gore pa mi tražimo da od 1. travnja imamo 4% gore i da od 1.7. i od 1.10. imamo po 2% gore.”

Foto: Stjepan Toplonjak, Facebook

Topolnjak je rekao kako Vladin prijedlog smatraju podcjenjivanjem javnih i državnih službi, te da su im osnovica, kao i iznos koji Vlada nudi za prijevoz – preniski.

“Mi moramo reći da su sada u privatnom sektoru značajno narasle plaće kroz prošlu godinu. Moram naglasiti da naši radnici u sustavu zdravstva, radnik koji radi u kuhinji, koji je vodoinstalater, oni imaju neto plaću od 4.600 kuna. Minimalna je  3.750 kuna, dakle imaju nešto malo iznad minimalne plaće. Medicinska sestra u primarnoj zaštiti ima neto 5.300 kuna, medicinska sestra u bolnicama ima 5.600 i govorim za one koje imaju 10 godina staža i koje ne rade sada smjenama. Ako rade noćne i subote i nedjelje onda je to nešto više”, rekao je.

Što ako premijer Plenković ne odgovori do četvrtka?

Za početak slijedi postupak mirenja. Nakon Uskrsa, ako se premijer ne odazove našem pozivu, kreće postupak mirenja koji traje pet dana, a ako se ništa ne dogodi kreće se u industrijske akcije, uključujući i sam štrajk. Povećanje plaća koje sindikat traže ne bi državu koštalu milijarde nego između 400 i 500 milijuna kuna.

Naposljetku je Topolnjak rekao kako vjeruje da će od građana dobiti podršku jer su svjesni koliki teret su javne i državne službe podnijele u posljednje svije godine zbog koronavirusa.

Leave a Comment

Your email address will not be published.