KOKAIN U BANANAMA Dubrovačka policija je zaplijenila 73 kilograma kokaina na području Opuzena - Kanal 5

KOKAIN U BANANAMA Dubrovačka policija je zaplijenila 73 kilograma kokaina na području Opuzena

Dubrovačka policija je zaplijenila 73 kilograma kokaina na području Opuzena, kokain se nalazio u kontejneru punom banana koji je sasvim slučajno završio u prostoru jedne tvrtke koja se među ostalim bavi uvozom banana iz Južne Amerike. 

Riječ je o tvrtki Frigo Bonsai kojoj je suvlasnica bivša gradonačelnica Metkovića te jedna od osnivačica Mosta Katarina Ujdur. No, policija je naglasila da ona i njezina tvrtka nemaju nikakve veze s dilanjem kokaina.

Uhićena su trojica muškaraca, a među njima su 46-godišnji poduzetnik rodom iz BiH Oliver Čokara te 34-godišnji Anđelko Oršulić, HDZ-ovac koji je do prije dvije godine bio i jedna od ključnih figura u nogometnom klubu Gusar iz Komina. Treći uhićeni je 41-godišnji Goran B., objavio je Zadarski.

To je nastavak akcije u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću, kada su uhićene četiri osobe, dok je petoosumnjičeni, državljanin Italije, od ranije bio u pritvoru. Policija je u akciji zatekla dvojicu kako istovaruju drogu, dok je treći čuvao stražu. 

“Pronašli smo 60 paketa droge, ukupno 72 kg i 900 grama kokaina. Protiv trojice je podnesena kaznena prijava i isti su predani pritvorskom nadzorniku i pod ingerencijom su Uskoka”, rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica. 

Voditelj Odjela za droge Hrvoje Neusidl kazao je kako se droga krijumčarila preko luke Ploče pomoću kontejnera s bananama. 

“U nekoliko mjeseci razbijene su dvije zločinačke skupine. Tijekom subote navečer u Opuzenu su zatečene tri osobe, a dvije su se nalazile u samom kontejneru. Radi se o kokainu iz Južne Amerike koji košta 100 eura ako se miješa, a on se obično miješa 1.5 do dva puta. Dakle, kila košta 40 tisuća eura”, kazao je. 

O cijelom slučaju oglasio se jučer i Uskok.

Uskok je na temelju kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1986., 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su se okrivljenici 6. ožujka 2021. na području Dubrovačko-neretvanske županije prema prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje sa za sada nepoznatom osobom iz Ekvadora, s točno određenim zaduženjima i ulogama, radi nabave i kupovine najmanje 72 kg i 900 grama kokaina te njegovog krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče, kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske. 

Nakon što je nepoznata osoba pakiranja s kokainom sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče uvezlo kontejner s bananama, trojica muškaraca su se dovezla do neposredne blizine zgrade tog trgovačkog društva na području Opuzena.

Pritom je 47-godišnjak iz auta radiovezom nadzirao ulaz u prostor pazeći da nitko ne priđe kontejneru, dok su druga dvojica ušla u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć bušilica odstranila iz ležišta metalni lim kako bi došla do skrivenih paketa s drogom.

Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je čekao 47-godišnjak, u čemu su ih spriječili policijski službenici koji su ih uhitili. Policijski službenici su 35-godišnjaku oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20 kg i 750 grama kokaina, a 41-godišnjaku putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4 kg i 350 grama kokaina.

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba u kojoj su se nalazila još 23 pakiranja s ukupno 28 kg i 300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja pronađeno je još 16 paketa s ukupno 19 kg i 500 grama kokaina.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Leave a Comment

Your email address will not be published.