KORONAVIRUS / MASKE SU PALE U Hrvatskoj više nisu obavezne maske, a ukidaju se i covid potvrde - Kanal 5

KORONAVIRUS / MASKE SU PALE U Hrvatskoj više nisu obavezne maske, a ukidaju se i covid potvrde

Nacionalni stožer civilne zaštite od sutra u ponoć ukida gotovo sve mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja. Na snazi ostaju tek obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi te covid potvrde za državljane zemalja koje nisu članice EU za ulazak u Hrvatsku.

“Praktički od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja, ostaje samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima”, na današnjoj je press konferenciji rekao voditelj Stožera Davor Božinović.

“Mi smo kazali koje su to situacije u kojima će nošenje maski biti obavezno. Sve drugo su preporuke. Mislim da je svakom našem građaninu potpuno jasno kada je dobro nositi masku za lice. Jedno je obaveza, drugo preporuka. Preporuka je za sve situacije gdje su gužve – javni prijevoz, veća okupljanja… Na sljedećoj konferenciji ovdje netko će imati masku, netko neće. Onaj tko ima masku, zna zašto je nosi. Onaj koji neće nositi masku, to nije stvar sankcioniranja ili obveze.”, rekao je Božinović.

Ostaje na snazi odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, ali i ona ima bitno olakšane kriterije. Tako više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi, odnosno bit će dovoljno da posjeduju covid potvrdu, a državljanima zemalja EU-a covid potvrda nije potrebna.

Što se tiče covid potvrda na nacionalnoj razini, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluku nadležni ministar za sektor zdravstva, kao i za sektor socijale.

Leave a Comment

Your email address will not be published.