Ključne razlike između prehlade, gripe i koronavirusa - kako ih prepoznati - Kanal 5

Ključne razlike između prehlade, gripe i koronavirusa – kako ih prepoznati

U dišnom se sustavu konstantno odvijaju mnogobrojni procesi za koje znamo da su od fundamentalnog značaja za zdravlje organizma.

Pandemija koronavirusa SARS-COV-2 koji primarno napada dišne puteve i kompromitira njihove vitalne funkcije, poput opskrbe kisikom, odstranjivanja ugljičnog dioksida, imunološke zaštite organizma, regulacije temperature i acidobazne ravnoteže, skrenula je pažnju na važnost očuvanja zdravlja dišnog sustava.

Kašalj, zaduha, umor, otežano disanje sa ili bez postojanja rizičnih čimbenika ili defenrentnijih simptoma za Covid-19 iziskuju pregled liječnika obiteljske medicine, pulmologa ili infektologa koji će obavljanjem kliničkog pregleda, testova plućne funkcije, radiološkim i laboratorijskim pretragama ustanoviti je li osoba bolesna ili ne, te u slučaju bolesti početi s liječenjem.

UPALNE BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

Akutne upale bolesti dišnoga sustava najučestalija su zaraza koja pogađa čovjeka, i to u svim dobnim skupinama. Uzročnici jesu različiti, a najbrojniji i najzastupljeniji su respiratorni virusi koji se lako prenose kapljičnim putom i dodirom.

Obična prehlada jest virusna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela karakterizirana izrazitom hunjavicom, kihanjem, osjećajem začepljenosti nosa i ušiju, suhoćom, stezanjem i laganim bolom u ždrijelu. Obično nisu prisutni opći simptomi. Bolest počinje nakon inkubacije od 1 do 3 dana i najčešće traje oko tjedan dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja.

Febrilni respiratorni katar jest klinički sindrom, skup simptoma, koji označava akutnu respiratornu bolest gornjega dijela dišnoga sustava s istaknutim simptomima zaraze, što povećava mogućnost komplikacija. Uz srednje izražene opće simptome kao što su vrućica, glavobolja i osjećaj umora, bolest je praćena oštećenjem respiratornog epitela i oticanjem sluznica, rizičnim čimbenicima za nastanak sekundarne bakerijske infekcije srednjeg uha, sinusa i pluća. Posljedično se javlja kašalj i promuklost te upala donjih dišnih putova s otežanim disanjem.

GRIPA Influenca jest lako prenosiva, teška i kratkotrajna zarazna bolest koju uzrokuju virusi influence. Bolest se prenosi kapljičnim putem u bliskom kontaktu s zaraženom ili oboljelom osobom i pojavljuje se nakon kratke inkubacije od 1 do 2 dana. Početak bolesti je nagli s jako izraženim općim simptomima: vrućica, bolovi u mišićima, malaksalost i glavobolja. Postepeno se razvijaju i drugi simptomi kao što su osjećaj pečenja i stezanja u nosu, suhoća i bol u grlu, promuklost, bol iza prsne kosti te suhi kašalj koji postepeno prelazi u produktivni. Najčešća je komplikacija upala pluća, uzrokovana virusom gripe ili kao sekundarna bakterijska infekcija.

COVID-19 je akutna zarazna bolest koju uzrokuje novi SARS-CoV-2 virus, a karakterizirana je povišenom tjelesnom temperaturom, suhim kašljem, umorom, bolovima u mišićima, glavoboljom, i gubitkom osjeta okusa ili mirisa. Simptomi se javljaju nakon inkubacijskog perioda od 14 dana (najčešće nakon 5-6 dana). COVID-19 se kao i ostale akutne upalne bolesti dišnog sustava prenosi kapljičnim putem. Najopasnija je komplikacija sindrom akutnog respiracijskog distresa, s posljedičnom po život opasnom nestašicom kisika. Izazov koji nas čeka jest ne samo zbrinjavanje akutne faze COVID-a 19, nego i plućna rehabilitacija bolesnika koji su preboljeli COVID-19, a kod kojih su na radiološkim pretragama pronađeni fibrozni ožiljci na plućima.

Leave a Comment

Your email address will not be published.