KAMO NAKON OSNOVNE? Velik interes posjetitelja na Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije - Kanal 5

KAMO NAKON OSNOVNE? Velik interes posjetitelja na Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije

Srednje škole Splitsko-dalmatinske županije, njih 35, okupljene u centru Grada Splita na trgu ispred HNK, prezentirale su učenicima, roditeljima i ostalim građanima svoje nastavne programe, mogućnosti, prednosti… sve ono zbog čega bi se jedan osmaš trebao odlučiti baš kod njih nastaviti svoje obrazovanje.

Prezentirali su se tako prehrambeni i kozmetički proizvodi, razgledavale naočale, strojevi i uređaji, pratile modne revije, pjevački, plesni i svirački nastupi, uživalo u koktelima i slasticama, vozili roboti automobili, svirala harfa i saksofoni…

Zalutao bi među štandove i pokoji zbunjeni i ugodno iznenađeni turist, ali usred Splita čije su ulice nekako već preuzeli (pro)ljetni gosti, simpatični školski štandovi stvorili su oazu specifičnog subotnjeg šušura baš za – Splićane, kao i ostale građane Splitsko dalmatinske županije. I mnogi su od njih, čak i ako nemaju osmaša pred jednom od najvažnijih odluka u životu, negdje između odlaska na Pazar i Peškariju i kavice pred povratak kući, navratili i vidjeli čime se mogu pohvaliti dalmatinske srednje škole.

Dan srednjih škola tradicionalno je službeno otvorio župan Blaženko Boban, te u prigodnoj riječi istaknuo; “Nije lako s 14 godina odlučiti koje zanimanje je za tebe, no zato smo mi tu kako bi vam pomogli. Važno je da odluka na kraju bude vaša i da budete sretni i zadovoljni izborom zanimanja.” 

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić je u svom obračanju naglasio; “Pitajte, tražite savjete, razgovarajte sa starijima, ali na kraju poslušajte sami sebe, vi donesite svoju odluku što sutra želite biti!” 

Puno uspjeha svima su poželjeli i Iva Ivanković, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Hrvoje Puljiz, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET, te gradski pročenik za društvene djelatnosti Mario Negotić. 

Državna tajnica je, između ostaloga, istaknula; „Više od 70% srednjoškolaca pohađa upravo strukovne programe, dok ih je oko 30% u gimnazijama. Naš cilj je povećati obuhvat učenika u gimnazijskim programa, ali i unaprijediti strukovne programe”, rekla je Ivanković koja smatra kako će se tako mladi ljudi bolje osposobiti za tržište rada.

Između ostalih štandova, mogli su navratiti i na onaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gdje su se mogli informirati o upisima u srednju školu, HGK i HOK-a, te partnera manifestacije Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET. 

Okupljenima su podijeljene informativne brošure sa svim potrebnim informacijama o postupku upisa u srednje škole, te ostalim informacijama o nastavnim programima srednjih škola Splitsko dalmatinske županije, a za one koji nisu uspjeli doći u posjed brošure ista je objavljena digitalno na županijskim web stranicama – www. dalmacija.hr.

Leave a Comment

Your email address will not be published.