Kako se zaštititi od zaraze hepatitisom A koji vlada u zagrebačkim školama? - Kanal 5

Kako se zaštititi od zaraze hepatitisom A koji vlada u zagrebačkim školama?

Kako biste smanjili rizik od zaraze hepatitisom A? Donosimo savjete Hrvatsko zavoda za javno zdravstvo koje bi preventivne mjere i mjere zaštite trebali poduzeti.

Glavne preventivne mjere su osiguranje i provedba higijenskih sanitarnih mjera, osobito higijena ruku. HZJZ savjetuje i izbjegavanje konzumiranja sirovog voća i povrća te vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora.

Nadalje, savjetuje se odgovorno spolno ponašanje, osobito izbjegavanje oralno-analnog spolnog odnosa, odnosno preporuča se korištenje odgovarajuće zaštite da se smanji fekalno-oralna izloženost.

Hepatitis A se prenosi feko-oralnim putem – unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe, čime se unosi virus hepatitisa A u usta – ali i spolnim putem.

Infekcija se može brzo proširiti bliskim kontaktima. HZJZ navodi da se za izložene kontakte preporučuje postekspozicijska zaštita cijepljenjem i primjenom imunoglobulina.

Inače, hepatitis A ili zarazna žutica je akutna zarazna bolest jetre koju uzrokuje hepatotropni virus hepatitisa A (HAV) koji pripada rodu Hepatovirusa, unutar obitelji Picornaviridae. Poznato je šest genotipa HAV, od I to VI.

Leave a Comment

Your email address will not be published.