Kad možete odbiti PDV za nabavku ili održavanje osobnih automobila? - Kanal 5

Kad možete odbiti PDV za nabavku ili održavanje osobnih automobila?

Još početkom 2018. godine nastupile su promjene kojima je bilo moguće dijelom odbiti PDV na osobna vozila. Naime, dotad je bilo moguće odbiti PDV samo na gospodarska vozila (N1 vozila), novim poreznim tretmanom osobnih vozila to se izmijenilo. Time su se, jasno, smanjili i troškovi njihove nabave i korištenja, pojasnio je Bruno Cvitanović, poslovni savjetnik i dirketor društva Brojevi d.o.o.

Otkad je i u kojem iznosu moguće odbiti PDV na osobna vozila?

Od 1.1.2018., sukladno izmjenama Zakona o PD-u, moguće je odbiti 50% pretporeza za kupovinu ili najam osobnih automobila. Nadalje, moguće je odbiti 50% pretporeza i za sve troškove povezane s kupljenim ili iznajmljenim automobilom. To su, primjerice, troškovi goriva, automobilskog osiguranja, servisiranja vozila i registracije.

Iznimno je dopušten odbitak pretporeza u cijelosti ako je riječ o osobnim automobilima koja služe za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju. U tim je slučajevima osobni automobil, primjećujete, osnovno sredstvo obavljanja djelatnosti, stoga i postoji drukčiji porezni tretman.

Može li se odbiti PDV na osobna vozila vrijednosti iznad 53.089,12 eura?

Od 1. siječnja 2019. dopušten je odbitak 50% pretporeza za nabavu osobnih vozila neovisno o njihovoj vrijednosti. Izmjenama zakona o PDV-u može se odbiti 50 % pretporeza i na vozila vrijednosti preko 53.089,12 eura, što prije nije bio slučaj.

A ako je vozilo nabavljeno preko operativnog leasinga?

Korisnici operativnog leasinga također imaju pravo odbitka odbiti 50 % pretporeza. Ujedno, mogu odbiti i 50% pretporeza za sve troškove povezane s osobnim vozilom, baš kao i pravne osobe koje su ga nabavile financijskim leasingom.

Ilustracija: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published.