Josip Manolić: Prvih 100 godina, novu vladu će sastavljati SDP, o odnosu s Tuđmanom, špijuniranju, dugovječnosti... - Kanal 5

Josip Manolić: Prvih 100 godina, novu vladu će sastavljati SDP, o odnosu s Tuđmanom, špijuniranju, dugovječnosti…

Najdugovječniji hrvatski političar Josip Manolić za Dnevnik Nove TV prognozirao je rezultate nadolazećih parlamentarnih izborna, te kao bivši obavještajac otkrio kako se u njegovo doba špijuniralo. Iako je 100 godina napunio još 22. ožujka, rođendan još nije proslavio, ali pripreme su, kaže, u tijeku. Proslavu rođendana morao je odgoditi radi koronavirusa. Manolić i dalje pomno prati sve što se događa u hrvatskoj politici.

“Kad budemo mogli normalno funkcionirati onda ćemo proslaviti onako kako se slavi 100. rođendan”, kaže Manolić i otkriva da je već pozvao oko stotinu ljudi na proslavu.

Manolić misli da će nakon parlamentarnih izbora SDP slagati vladu. “Sve je drugo u rasulu. SDP je sada u prednosti jer je Zoran Milanović pobijedio. On nije pobijedio kao pojedinac, nego kao SDP-ovac sa saveznicima.”, objašnjava bivši političar. Milanović po njegovu mišljenju dosad opravdao svoju ulogu, no “kod svakog čovjeka ima jedna crta da ima svoje ‘ja'”.

Za Škorin Domovinski pokret, Josip Manolić kaže da je to dobar imidž.

“Škoro osobno nema potencijala za politiku da provede taj pokret. On je, prije svega, prihvaćen kao pjevač. I ja kao političar sam ga prihvatio kao pjevača.”

Manolić smatra da bi dr. Franjo Tuđman bio “duboko nesretan” s današnjim HDZ-om. “On nije trpio takve frakcije i pojedinačna mišljenja. On je bio bog i batina. ‘Dok sam ja tu, nema drugih bogova uz mene’. On neke ljude nije mogao prihvatiti kroz čitavu svoju 10-godišnju vladavinu, primjerice Šeksa”, govori Manolić.

Razlog njegova razlaza s Tuđmanom bio je “oružani sukob s Hercegovinom, s Bosnom”, ali i sukob s nekim ljudima koji su bili u vladi, “a koji su vukli kriminalne poteze”.

“On je rekao: ‘Ako ti tjeraš ovoga za kojeg sam ukazao, to znači da ću ja tebe prije smijeniti. Primjerice, Hebranga je branio kao žrtvu ljevice.”, kazao je Manolić.

Na pitanje kakva je bila njegova ulogu u progonu Alojzija Stepinca, Manolić kaže da u progonu nije imao nikakvu ulogu, ali jest u izvršenju. “Meni je on bio povjeren već kad je bio osuđen.”, rekao je.

Manolić je tijekom karijere bio i šef bjelovarske OZNA-e. O zločinima koji su se događali nakon ’45. godine, Manolić kaže kako on to naziva izvršenjem pravde. “Jer ako se zločinca objesi, onda nije kriv onaj tko ga je vješao, nego njegovi zločini koje je počinio”, kaže i dodaje da je ponekad vrlo teško odvojiti tko je potpuno kriv, a tko nevin. “Tako da se moglo desiti i da je netko nevin stradao u tim čistkama”, rekao je. Kaže da mu je žao što je bio dio toga i svakog nevinog čovjeka koji je stradao.

Osvrnuo se i na pucanje mjera tijekom provođenja istraga. Kaže da je u njegovo vrijeme sve bilo oštrije i odgovornije.

“Onaj tko je naredio, taj je za neuspjeh morao i odgovarati”, rekao je nekadašnji šef tajne službe. Otkrio je i da se u prošlosti prisluškivalo slušanjem telefona “uho na uho” ili u četiri oka.

Josip Manolić je otkrio da mu jako nedostaje – voziti auto. “To mi jako fali. U lipnju mi istječe vozačka dozvola i ne želim ju produžiti jer će zbog svakog incidenta koji bi ja na cesti doživio javnost biti protiv mene. Reći će kakva je to korumpirana komisija koja je starkelji dopustila da vozi auto.”.

Rekao je i da je dobro da se zbijaju šale na račun njegovih godina jer to sam znači da je poznat. Na pitanje novinarke s kime se ovih dana druži, Manolić odgovara: “S onima koji mi se nameću, tako kao i vi danas, ‘hoćemo razgovarati s vama’.”

Manolić kaže da tajnu njegove dugovječnosti nisu otkrili niti znanstvenici. “Živite umjereno, ne pretjerujte ni u jelu ni u piću ni svađama.”, poruka je Josipa Manolića.

Leave a Comment

Your email address will not be published.