Američki predsjednik Joe Biden zabranio uvoz ruske nafte i plina - Kanal 5

Američki predsjednik Joe Biden zabranio uvoz ruske nafte i plina

Američki predsjednik Joe Biden danas je u svom govoru potvrdio da zabranjuju uvoz energenata iz Rusije. 

“Zabranjujemo uvoz nafte i drugih energenata iz Rusije, to će zadati još jedan udarac Putinovom ratnom stroju. Ovaj potez ima potporu obiju stranaka. Ovu smo odluku donijeli u konzultacijama s našim partnerima. Mi želimo da se sve članice NATO-a i EU-a ujedine.”, rekao je Biden.

“Treba shvatiti da mnogi od naših europskih partnera nisu u pozicji da nam se pridruže. SAD proizvodi više nafte nego sve europske zemlje zajedno. Stoga sada surađujemo s našim partnrima u Europi da samnjimo njihovu ovisnost o Rusiji. Danas smo ujedninjeni u tome da nastavimo vršiti pritisak na Putina. Bio sam iskren prema američkom narodu otpočetka, rekao sam da će obrana slobode imati cijenu”, rekao je.

U nastavku je nabrojao i koje još sankcije je SAD uveo Rusiji dosad. Govorio je o tome kako su im ograničili pristup tehnologiji, počeli zaplijenjivati jahte, te onemogućili plaćanje u sustavu Swift.

“Otpočetka rata cijena goriva je porasla za 75% i ta će se cijena nastaviti povećavati. Osigurat ćemo pouzdanu opskrbu energijom. Poručujem naftnim i plinskim tvrtkama i financijskim tvrtkama: ‘Znamo da ovaj rat dovodi po povećanja cijena, ali to nije izlika da se strašno povećavaju cijene i da se to prelijeva na američke potrošače’. Ruska agresija nas je sve skupo stajala i nema prostora da se to iskorištava.

Tvrtke koje su se povukle iz Rusije, pokazale su da je ovo vrijeme kada moramo dati svoj obol i ne iskorištavati ovu situaciju. Nije istina da moja administracija onemogućava domaću proizvodnju energije. Čak i tijekom pandemije mi smo proizvodili i upumpavali u sutav više nafte nego ikad. Čak 90% proizvodnje nafte na kopnu nije u vlasništvu Savezne vlade”.

“Ova kriza je podsjetnik na to da moramo postati energetski neovisni. Dosta sam o tome razgovarao s našim europskim partnerima. Ova situacija nije održiva i mora nas potaknuti da ubrzamo prijelaz na obnovljivu energiju. Moramo transformirati našu energiju, našu ekonomiju i pomoći našim građanima da troše manje energije i da troše više zelene energije.

To će značiti da se nitko više neće morati brinuti oko cijena goriva na benzinskim pumpama i tada Putin više neće moći koristiti fosilna goriva protiv drugih država, a Amerika će postati svjetski lider u pogledu zelenih tehnologija i energije. U posljednja dva tjedna Ukrajinci su nadahnuli svijet. Putinov rat uzrokovao je veliku patnju i nepotreban gubitak života u Ukrajini, ali u Rusiji”.

Američki je predjednik Joe Biden rekao kako je zbog Putina 2 milijuna ljudi u izbjeglištvu.

“Ukrajina nikad neće biti Putinova pobjeda. On može zauzeti grad, ali ne i državu. Ukrajinci pokazuju hrabrost i da neće dopustiti Putinu da uzme ono što želi. Podupirat ćemo ih u borbi protiv tiranije i represije. Kada bude ispisana povijest o ovom ratu, Putinova Rusija će oslabljeti”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.