Je li RBA Leasing prevario desetke tisuća klijenata za desetke milijune kuna? - Kanal 5

Je li RBA Leasing prevario desetke tisuća klijenata za desetke milijune kuna?

Prije nekoliko mjeseci Michael Müller napustio je mjesto predsjednika Uprave Raiffeisen Banke (RBA) zbog afere koja je prokazala namjeru RBA da izvrši neprimjeren pritisak na sud i pravosuđe.

Index istrage i novinar Ilko Ćimić su otkrili, čini se, novu aferu RBA Leasinga. Naime, prema informacijama koje je otkrio portal Index.hr, dok je Hrvatsku tresla recesija, dok su ljudi gubili poslove i stanove, RBA Leasing je zagrabio nezakonito u džepove svojih klijenata.

Državno nadzorno tijelo Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) utvrdila je da je Raiffeisen Leasing od 2008. godine do 2013. godine, a suprotno potpisanom ugovoru o leasingu povećavao rate otplate za korisnike leasinga. Primatelji leasinga su tako platili veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali.

RBA Leasing ne želi vratiti novac oštećenim klijentima tvrdeći kako je nastupila zastara, a spornih ugovora je više od 15 tisuća te su u pitanju deseci milijuna kuna koje je RBA Leasing nezakonito naplatio od svojih korisnika, a taj bi se iznos do danas još dodatno trebao uvećati za kamate.

HANFA je portalu Index najavila dodatni nadzor nad radom RBA Leasinga, a portal je doznao i da su o svemu su obaviješteni DORH i USKOK.

U nalazu Hanfe stoji da je RBA Leasing mijenjao fiksni dio  kamatne stope (maržu) samo u jednom smjeru, odnosno kada su referentne kamatne stope padale Društvo je povećavalo maržu, odnosno povećavale su rate leasinga, a kada su iznosi rata morali padati, ostajale su na istoj razini.

Hanfa je naložila RBA Leasingu da odmah ukloni utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti te da “u roku od 30 dana dostavi pisano očitovanje Hanfi o aktivnostima koje su poduzete prema svim primateljima leasinga čije su ugovorne obaveze neosnovano i netransparentno jednostrano izmijenjene”.

RBA Leasing nije obavijestio oštećene korisnike u roku od 30 dana, doznaje Index. A na pitanje kako misle namiriti štetu RBA je odgovorila;

“Da, svi klijenti su uz obavijest koju navodite u prilogu dobili i cjelokupno Rješenje regulatora koje je već i ranije javno objavljeno i na našim stranicama i na stranicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga”, stoji u odgovoru na upit Indexa.

No, Index doznaje, onima koji su se javili i shvatili da su bili prevareni iz RBA Leasinga odgovoreno je kako je nastupila zastara pa da ne mogu doći do svog nezakonito oduzetog novca.

Leave a Comment

Your email address will not be published.