Japan neće ponovno uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa - Kanal 5

Japan neće ponovno uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa

Japan neće ponovno uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa, kazao je glasnogovornik japanske vlade. U Tokiju je zabilježen najveći dnevni porast broja zaraženih u posljednja dva mjeseca, čemu su uzrok slučajevi povezani s noćnim klubovima.

Potvrđena su 124 nova slučaja u Tokiju, što je porast u odnosu na 107 dan ranije, što je dijelom uzrokovano povećanim testiranjem radnika u četvrtima Shinjuku i Ikebukuro, koje su poznate po noćnom životu.

Broj težih oboljelih slučajeva opada i nije potrebno uvesti izvanredno stanje koje je ukinuto 25. svibnja, kazao je glasnogovornik vlade Yoshihide Sua.

Japan bilježi iznimno male stope zaraze, ali zbog porasta broja zaraženih pojavila se mogućnost uvođenja dijela restrikcija.

U Tokiju je na treći stupanj uzbune, od ukupno četiri, pri čemu prvi stupanj uzbune označava najteže stanje, kazala je guvernerka Yuriko Koike, navodeći da nema trenutnog rizika za kapacitete medicinskih ustanova.

“Spriječit ćemo širenje infekcije uz očuvanje normalnog svakodnevnog života”, kazala je Koike, prva žena na poziciji guvernera Tokija.

Zbog restriktivnih mjera japanska se ekonomija, u prvom kvartalu, našla u recesiji, dok se veći pad očekuje u drugom kvartalu, od travnja do lipnja.

Izvanredno stanje dalo je guvernerima 47 japanskih prefektura snažnije ovlasti koje su im omogućile da apeliraju na ljude da ostanu kod kuće te da se zatvore poslovni objekti, međutim nisu bile propisane kazne za nepridržavanje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.