IZBORNA STRATEGIJA S DODATKOM ARSENA Stručnjaci upozoravaju na prisutnost 'kralja otrova' arsena u zraku u Splitu, je li to netko javio premijeru Plenkoviću i Ursuli von der Leyen - Kanal 5

IZBORNA STRATEGIJA S DODATKOM ARSENA Stručnjaci upozoravaju na prisutnost ‘kralja otrova’ arsena u zraku u Splitu, je li to netko javio premijeru Plenkoviću i Ursuli von der Leyen

Dok se u Splitu održava skup najznačajnijih europskih političara, stručnjaci upozoravaju na prisutnost arsena u zraku na području grada, a najnovija mjerenja pokazuju kako su početkom rujna vrijednosti bile nekoliko puta veće od dopuštenih.

Stanovnici splitskih gradskih četvrti Brda i Vranjica preklinju mjerodavne, gradske, županijeke i državne vlasti – da problem konačno riješe. 

Vrijednosti ukupne taložne tvari i lebdećih čestica niže su od godišnjega prosjeka, ali arsena u zraku i dalje ima zbog jake bure petoga rujna na splitskim Brdima, bilo ga je triput više od dopuštenoga.  

“Na području Sjeverne luke ima više pravnih subjekata. Mi ne možemo uprijeti prstom u jedan pravni subjekt, ali je činjenica da je onečišćivač još uvijek aktivan, istaknula je Ivana Runjić.”, predsjednica GK Brda.

Ni osam mjeseci od prvih šokantnih rezultata, Državni inspektorat ili još ne zna ili javnosti ne želi otkriti o kome je riječ i što je izvor onečišćenja. U e-mailu koji su nam poslali tvrde kako su pravnoj osobi naredili da ograniči emisiju spornih tvari i da je provedba rezultirala smanjenjem vrijednosti parametara. No, čini se kako to nije dovoljno. 

“Taj arsen je problem i definitivno treba poraditi da se čim prije smanje vrijednosti, odnosno da taj izvor postane što više kontroliran i da više ne emitira ove vrijednosti koje su do sada bile. Zrak je čimbenik okoliša koji mi ne možemo birat. Nažalost, u ovom slučaju imamo spoznaju da je u tom zraku arsen, što nije dobro i treba pod hitno nešto napravit.”, rekao je Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke, NZJZ SDŽ-a.

Čelnica gradskog kotara Brda ističe kako upozorena pravna osoba može i ne mora postupiti prema rješenju inspekcije.

“Ako ne postupi po rješenju, Državni inspektorat funkcionira tako da ide s upravnim i prekršajnim postupkom put pravne osobe, pravnog subjekta i on, naravno, može opet postupiti i ne postupiti u skladu s tim rješenjem tako da sve to skupa rezultira iz šupljeg u prazno.”, rekla je Runjić.

Postavlja se i pitanje što udišu Splićani, Solinani, Vranjičani, Kaštelani i ostali… posebno kad zapuše jugo. Udišu isti zrak koji će ovih dana udisati premijer Andrej Plenković i predsjednika Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom dogovaranja izbornog programa i kampanje za predstojeće europske izbore – s dodatkom arsena.

Grad Solin postavit će u Vranjicu postaju za praćenje kvalitete zraka, no u najvećoj tvrtki – Luci.d.d., unatoč zaključcima tematske sjednice splitskoga Gradskog vijeća, to još nisu učinili. Lopticu prebacuju na Lučku upravu. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.