IVO JOSIPOVIĆ Slažem se sa stavom Predsjednika Milanovića, Zakon radikalno mijenja proceduru i derogira Ustav - Kanal 5

IVO JOSIPOVIĆ Slažem se sa stavom Predsjednika Milanovića, Zakon radikalno mijenja proceduru i derogira Ustav

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirao je temu izbora predsjednika Vrhovnog suda i izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da neće odustati od svog ustavnog prava da Saboru predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

“Složio bih se jer tako kaže Ustav. Zakon o načinu biranja predsjednika Vrhovnog suda je eklatantno protivan Ustavu. Ranije su se birali na prijedlog predsjednika. Ako se pojasni procedura, ona ne smije biti suprotna Ustavu, no sad zakon radikalno mijenja proceduru i derogira Ustav. Nova procedura, suprotno Ustavnoj odredbi, traži od predsjednika Republike da on traži mišljenje od saborskog odbora i to o svim kandidatima.

Susretao sam se u praksi s promjenama koje devastiraju ulogu predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika, bilo je slučajeva kad sam neposredno primjenjivao Ustav. On je neposredno primjenjiva norma, i to najviša. Nema tog zakona koji bi mogao biti suprotan Ustavu”, kazao je Josipović.

Predsjednik u sukobu zakona i Ustava mora izabrati Ustav, dodaje i ističe: “Ako bude mudrosti, mislim na premijera i predsjednika, naći će se solucija u koja neće devastirati uloga predsjednika Republike, neovisno hoće li Sabor prihvatiti ili ne tog kandidata.

Ovakva se rasprava ne bi se trebala voditi preko medija i ne bi trebali poručivati jedan drugom što i kako će tko postupiti. Trebali bi se dogovoriti i onda to prenijeti javnosti. Ovo otežava nalaženje pravog rješenja jer se stavovi radikaliziraju.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.