IVO JOSIPOVIĆ Premijer Plenković bi morao na izborima tražiti novo povjerenje birača - Kanal 5

IVO JOSIPOVIĆ Premijer Plenković bi morao na izborima tražiti novo povjerenje birača

Uhićenje Darka Horvata i situaciju s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem, te ministrom Josipom Aladrovićem, bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović kaže da je to “kriza vlasti, kriza Vlade i kriza političkog sustava”

“Sustava je nažalost postavljen tako da prvo omogućava, a rekao bih i generira određene aktivnosti koje jako mirišu na korupciju i na određene nagodbe unutar vladajućih sturktura koje nisu ni moralne i koje na kraju dovode do izigravanja volje birača. Viđalo se to sa žetončićima u prijašnjim mandatima, a očito to viđamo i sada”, rekao je Josipović.

“Upozoravam da imamo i sistemske greške u sustavu. Ja sam možda i prvi govorio o etnobiznisu, danas to vidimo na djelu, ne ulazeći u to je li to kazneno djelo. Imamo izborni sustav koji podržava takav pristup politici, koji de facto jamči jednoj stranci, SDSS-u, tri mjesta u Saboru”, rekao je Josipović.

Bivši hrvatski predsjednik je mišljenja da bi se trebala spriječiti situacija po kojoj zastupnici koji su na izborima dobili par stotina glasova odlučuju o Vladi i državnom proračunu.

Na pitanje što predsjednik Republike može u ovakvoj situaciji, Josipović odgovara: “Pretpostavljam da će se predsjednik javiti, ali praktično ne može ništa osim politički djelovati, što mu je dužnost. Ne može mijenjati volju parlamentarne većine. Ako Plenković zadrži većinu na ovaj ili onaj način, onda predsjednik tu ne može ništa osim politički reagirati”.

Komentirao je i situaciju potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića koji je i formalno postao okrivljenik.

“U demokraciji bi bilo normalno, ne ulazim uopće u krivnju Borisa Miloševića. Kada je netko formalno okrivljenik, njemu nije mjesto u Vladi. Da sam premijer, tražio bih povjerenje birača na novim izborima. Plenković mora tražiti novo povjerenje, možda će opet pobijediti, ali je pristojno i demokratski od birača tražiti u takvim situacijama da ili potvrde povjerenje unatoč svemu ili kosntatiraju da ga nema”, zaključio je Josipović.

Leave a Comment

Your email address will not be published.