IVO JOSIPOVIĆ Premijer i predsjednik trebaju se dogovoriti, nije tu stvar pobjede i poraza - Kanal 5

IVO JOSIPOVIĆ Premijer i predsjednik trebaju se dogovoriti, nije tu stvar pobjede i poraza

Ivo Josipović, bivši predsjenik republike i profesor prava, gostujući u N1 Studiju govorio je o izboru predsjednika Vrhovnog suda. 

Zlata Đurđević, kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda, već je rekla da se nadležnost DSV-a ne može širiti van onoga što je Ustav odredio.

“Postoji bar tri ili četiri odredbe Ustava koje su prekršene ovakvom zakonskom odredbom, jer devastira ustavnu nadležnost predsjednika – namećem mu obavezu slanja na mišljenje saborskom odboru kandidate – suprotno Ustavu, koji kaže da to čini Sabor, a ne predsjednik, i to traži da se šalju svi kandidati, a Ustav kaže da se šalje samo onaj kandidat kojeg je predsjednik republike izabrao.

Taj zakon ima dvije odredbe kako se postupa po izboru predsjednika ili predsjednice vrh suda – prvo ponavlja ono iz Ustava, a u drugoj propisuje nešto suprotno. Sam zakon protivan je vladavini prava”, rekao je Ivo Josipović.

Pojasnio je u čemu je razlika.

“Ustav kaže – predsjednik dolazi do kandidata. Predlaže ga Saboru. Sabor od saborskog odbora i opće sjednice traži mišljenje i Sabor na svojoj plenarnoj sjednici odlučuje o prijedlogu predsjednika republike tako da ima informacije i što o tome odbor i opća sjednica Vrhovnog suda kažu.

Zakon kaže da netko drugi raspisuje poziv, predsjednik prije odlučivanja sve kandidate šalje općoj sjednici i saborskom odboru i kada dobije njihova mišljenja o svim kandidatima svoj prijedlog šalje na odlučivanje u Sabor”, rekao je Josipović.

“Stvorila se klima u kojoj se percipira da oni koji govore o argumentima su navijači jedne ili druge strane. U ovoj situaciji je najgore što Vrhovni sud neće uskoro dobiti predsjednika/cu – bilo bi mudro da premijer i predsjednik sjednu i da se situacija ne interpretira kao pobjeda ili poraz jednog od njih, nego je riječ o tome da se dogodio zakon kojem je cilj bio limitirati moć tada predsjednice, a danas predsjednika”, rekao je Josipović.

Odredba o tome da predsjednik republike predlaže predsjednika Vrhovnog sud zapravo je izraz načela kontrole vlasti, kaže Josipović, i naglašava kako to nije neuobičajeno.

“Tu bi odredbu trebalo njegovati. Šteta je da se priča pretvorila u ovakvu raspravu. Može se očekivati odluka Ustavnog suda koja će biti dosta politički motivirana. Tada ćemo odluku morati poštivati, kakva god ona bila, i nadam se da će svi smoći snagu donijeti odluku koja će se odmaknuti od političke pozadine”, kazao je Josipović.

Koja god bude forma, predsjednik će predložiti kandidata kojeg smatra najboljim, istaknuo je.

Pravosuđu treba velike promjene, a kapacitet Zlate Đurđević je primjeren funkciji za koju je se predlaže.

“Ona je vrhunska stručnjakinja za kazneno-procesno pravo, ima ispravne ideje o tome kako pravosuđe treba izgledati. Imat će neopisive otpore u pravosuđu, ne treba očekivati čuda. Predsjednik Vrhovnog suda ne može sam mijenjati pravosuđe, ali uz partnerstvo s Vladom – ona će biti partner Vladi koja želi da pravosuđe izgleda drugačije nego što ono izgleda danas”, istaknuo je Josipović.

Kazao je i kako ne treba biti naivan i misliti da slučaj predsjednika Vrhovnog suda nema posljedice i na druge aspekte suradnje predsjednika i premijer, odgovorio je tako Josipović na pitanje o izboru veleposlanika.

“U pet godina mandata odbio sam jedan ili dva prijedloga u kojima mi se činilo da ljudi nisu bili dorasli funkciji veleposlanika. Bio je tu i momenat kada je HDZ htio imenovati veću grupu veleposlanika pred kraj mandata – kada nisam htio potpisati listu. No nisam imao problem s tim pitanjem generalno”, rekao je i Zaključio:

“Očekujem da će Zlata Đurđević biti prezentirana kao kandidatkinja predsjednika, no kakav će rezultat biti stvar je Sabora”, kazao je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.