IVO JOSIPOVIĆ Nije bilo ni traga osvetoljubivosti zbog gubitka predsjedničkih izbora - Kanal 5

IVO JOSIPOVIĆ Nije bilo ni traga osvetoljubivosti zbog gubitka predsjedničkih izbora

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirao je dugodišnju suradnju s Milanom Bandićem koji mu je bio protukandidat na predsjedničkim izborima.

“Milan Bandić mi je bio protukandidat na predsjedničkim izborima, no kasnije sam puno puta imao prilike biti s njim. Protokol nas je često svrstavao jednog kraj drugog, imali smo korektne odnose”, rekao je Ivo Josipović.

“Bandić i ja smo različito promišljali politiku, ideologiju i neka konkretna politička pitanja, ali to je prirodno u demokraciji. Sve njegove druge stvari o kojima se govori, u ovim trenucima žalosti bih ostavio sa strane. On je očito imao posebni magnet na gradski izborima. Sjećam se i dobrih trenutaka suradnje i dobrih stvari koje je napravio, a o lošima će se vjerojatno još puno pričati. Bio je potpuno korektan i u projektima gdje se očekivala suradnja, sve je štimalo, nije bilo ni traga osvetoljubivosti zbog gubitka predsjedničkih izbora.”

Istaknuo je da je Zagreb u ozbiljnim problemima te da on model upravljanja gradom, kakav je primjenjivao Bandić, ne bi koristio.

“Međutim, bilo je i dobrih stvari i ja kao glazbenik izražavam priznanje za izgradnju Muzičke akademije.”

S druge strane, smatra da su postupci protiv Bandića predugo trajali: “Bez obzira je li kriv ili ne, trajanje postupaka ide na dušu pravosuđa. To su postupci bez konca i kraja, neobične formulacije optužnica, nešto što ne bi trebalo biti uzor rada pravosuđa. Korektno je oštrije kritički komentirati ostavštinu Bandića s određenim odmakom, ali danas ne.”

Jospović se slaže da je smrt zagrebačkog gradonačelnika vjerojatno promijenila pozicije kandidata u utrci za gradonačelnika. Smatra da će se dio birača okrenuti ljevici, a dio desnici, a osvrnuo se i na strukturu gradske uprave:

“Ne bih rekao da su svi koji rade u Gradskoj upravi pripadnici Bandićeve političke struje. Bilo je puno onih koji su na pozicije dolazili po političkom kriteriju, ali bilo je i onih s natječaja. Oni koji s prebjegli iz stranaka i nisu vratili mandat, to im ne služi na čast. Išli su direktno protiv volje birača koji su za njih glasali.”

Smatra da Bandićeva stranka sad nema previše šanse jer je “Bandić bio toliko dominantna figura i u stranci i politici da ne vjerujem da netko može uskočiti u njegove cipele”.

“Budućeg gradonačelnika bih tražio prije svega u konfrontaciji između Klisovića i Tomaševića i nekog kandidata desnice”, rekao je Josipović dodajući da ne vjeruje da će desnica preuzeti Zagreb.

Leave a Comment

Your email address will not be published.