IVO JOSIPOVIĆ Bernardić je na sučeljavanju bio vidno bolji od Plenkovića, bit će dobar premijer - Kanal 5

IVO JOSIPOVIĆ Bernardić je na sučeljavanju bio vidno bolji od Plenkovića, bit će dobar premijer

Bivšeg hrvatskog predsjednika te člana Središnjeg savjeta SDP-a Ivu Josipovića pitali smo za komentar prvog izbornog sučeljavanja političkih lidera Andreja Plenkovića i Davora Bernardića. Zanimalo nas je i njegovo mišljenje o situaciji u pravosuđu te planirane reforme ukoliko Restart koalicija sastavi novu hrvatsku vladu, ali i komentar nekoliko ostalih aktualnih tema u javnosti, poput ustavnosti odluka nacionalnog stožera civilne zaštite, legitimnosti parlamentarnih izbora, kao i njegovo predviđanje rezultata parlamentarnih izbora i moguće postizborne koalicije s mogućnom ‘podjelom karata’.

Kako komentirate prvo sučeljavanje Bernardića i Plenkovića?

Vidim, neki se čude, neki zatvaraju oči pred onim što smo vidjeli. Mene nimalo nije iznenadilo što se Bernardić pokazao kao odličan polemičar i bio vidno bolji od Plenkovića. Fama koju su HDZ i njemu vjerni mediji gradili, kako je Bernardić nesposoban, da ništa ne zna i da ne može voditi zemlju, sinoć je definitivno srušena. Iako, vidim da su neki „analitičari“ i dalje u misiji promocije HDZ-ovih lidera. Isti koji su, primjerice,  sve do nedavno žmirili na one strašne ispade predsjednice u miru Grabar Kitarović tvrdeći da je riječ o temperamentnom domoljublju, neki i napisali knjigu s poantom da ona nije populist. Da, etiketu struke danas uz pomoć medija možete staviti na svako smeće od sadržaja. Nakon današnjih komentara pojedinih „analitičara“ koji tvrde kako je Plenković „izdominirao“ Bernardića i pokazao znanje (!?) u tu sam tezu još uvjereniji. 

“Fama koju su HDZ i njemu vjerni mediji gradili, kako je Bernardić nesposoban, da ništa ne zna i da ne može voditi zemlju, sinoć je definitivno srušena.”

Jesu li odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite bile ustavne? 

Mnoge od mjera zaista su bile potrebne, neke možda i nisu. Ali, s formalnog aspekta dio njih je zaista ustavnopravno problematičan. Neke od najstrašnijih ideja što bi trebalo činiti, koje bi znatno ograničile prava i slobode građana, srećom ipak nisu primijenjene. Ne bih se sada upuštao u analizu ustavnosti pojedinih mjera, pustimo Ustavni sud da kaže svoje. Osobno, volio bih da je pravni okvir rada Stožera i Vlade u uvjetima korone bio bolji. Ono što je možda i lošije od eventualne neustavnosti neke mjere, jasno je stavljanje Stožera u funkciju predizborne kampanje HDZ-a. Kod velikog dijela građana to mu ruši legitimitet i autoritet, što za borbu protiv korone nije nimalo dobro.

Premijer Plenković je, komentirajući ovu inicijativu, izjavio da ima dojam kao da oporba navija za koronu? 

Tu izjavu možemo shvatiti samo kao jedan od onih spinova, sadržajno neistinitih i besmislenih,  kakvi se često koriste u izbornim kampanjama.

Postavlja se učestalo pitanje legitimnosti predstojećih parlamentarnih izbora, kako to komentirate, ali i cijelu situaciju u kojoj se održavaju izbori i odvija kampanja? 

Sigurno, sadašnje stanje u kojemu je znatno smanjena mogućnost ravnopravnog nadmetanja, gotovo potpuno reducirane kampanje, strah koji će mnoge odvratiti od izlaska na birališta, a i vjerojatno ograničavanje ljudi koji su zaraženi ili se na to sumnja da izađu na izbore, govori o vrlo problematičnoj legitimnosti izbora. To tim prije što su vladajući i ovu korona krizu stavili u funkciju svoje kampanje. Ali, tu smo gdje jesmo i u ovim okolnostima treba pobijediti.

Ankete predviđaju neizvjesnu postizbornu situaciju u svezi formiranja saborske većine. Hoće li Restart koalicija predvođena SDP-om imati dovoljno koalicijskog potencijala?  

O tome ćemo moći razgovarati tek nakon što vidimo rezultate. Sada bi to bilo nagađanje… Osobno, smatram da će Restart koalicija biti relativni pobjednik izbora s dobrim izgledima da sastavi vladu.

Što očekujete od najavljenih sučeljavanja lidera HDZ-a i SDP-a, Andreja Plenkovića i Davora Bernardića? 

Evo, prvo smo sučeljavanje već vidjeli i ono je u skladu s mojim očekivanjima. Bernardić će pokazati kako je lider koji s pravom pretendira na premijersko mjesto. Past će u vodu pomno građeni spin kako, za razliku od Plenkovića, nema kapacitet za vođenje države. Već prvo sučeljavanje pokazalo je suprotno: Bernardić je perspektivan lider, obrazovan i odlučan, sposoban povesti Hrvatsku u teškim vremenima koja dolaze.

U dijelu medija se plasira teza da Bernardić nije politički zreo za voditi hrvatsku Vladu, dovoljno dobro i dugo ga poznajete, je li ili nije?

Još davno, kad smo 2007. u Saboru sjedili jedan blizu drugoga, rekao sam da je tada vrlo mladi Bero čovjek koji će doći do najviših političkih funkcija. Ono što najviše cijenim kod njega jest nesumnjivo poštenje i ljudska toplina. Da ima upravljačke, liderske sposobnosti jasno je pokazao time što je, ne samo preživio sve ove grube napade iz suparničkih nego i svojih redova, da nije pri tome raskolio stranku, te da je rejting stranke udvostručio. Bit će dobar premijer…

Građani su izuzetno nezadovoljni sa stanjem u pravosuđu, no tijekom kampanje se o tim temama malo ili ništa ne komunicira. O tome ste kao koautor izbornog programa Restart koalicije govorili. Što je nužno izmijeniti kako bi se situacija promijenila?

Pravosuđe treba drastičnu reformu. Manje je riječ o procesnim i materijalnopravnim zakonima, iako i njih valja ozbiljno popraviti. Ključno je zaustaviti pretvaranje pravosuđa u državu u državi, sustav bez odgovornosti i osjećaja za društvenu funkciju i odgovornost koju ima. To ponavljam opet s određenom grižnjom savjesti prema svim onim sucima, a puno ih je, koji pošteno i savjesno rade svoj posao. Ali, ton i boju pravosuđu, na žalost, danas daju oni drugi. Treba promijeniti odredbe o izboru sudaca, njihovom cjeloživotnom obrazovanju, ojačati im odgovornost za uredno obavljanje sudačkih poslova. Naravno, i ojačati tehničke i materijalne uvjete u kojima pravosuđe radi. Riječ je o zaista velikim promjenama koje planiramo i koje, dijelom, traže i promjenu Ustava.

U atmosferi vrlo neizvjesnih rezultata izbora, nekoliko dana pred izbore, ako su građani odlučili izači na izbore, unatoč koronavirusnoj situaciji i opasnosti, što poručujete – zašto bi glasali za Restart koaliciju i njene kandidate, pogotovo neodlučni?

Restart koalicija prije svega nudi jasan otklon od koruptivnih modela upravljana. Donosi reformske pakete, od pravosuđa i uprave, do gospodarstva, znanosti i kulture, bez kojih nema napretka. Hrvatska je danas zaglibila u blato iz kojega nas ne mogu izvući oni koji su najodgovorniji za stanje u kojemu se nalazimo. Valja upozoriti i na spin da imamo duopol dvaju suštinski istih stranaka, HDZ-a i SDP-a. To naprosto nije istina, razlika između tih stranaka je ogromna. Razumijem da taj spin širi HDZ, time želi “popeglati” prije svega svoju koruptivnu prošlost.  Mislim da tzv. treće opcije, ima ih vrlo zanimljivih i perspektivnih, ne bi trebale svoju budućnost graditi na toj neistini o postojanju znaka jednakosti između HDZ-a i SDP-a. U konačnici, posebno ne one alternative s lijeve strane spektra. Takvim prisupom i sebi režu granu s koje bi sutra mogli Hrvatskoj dati svoj važan doprinos.

Mislim da tzv. treće opcije, ima ih vrlo zanimljivih i perspektivnih, ne bi trebale svoju budućnost graditi na toj neistini o postojanju znaka jednakosti između HDZ-a i SDP-a. U konačnici, posebno ne one alternative s lijeve strane spektra. Takvim prisupom i sebi režu granu s koje bi sutra mogli Hrvatskoj dati svoj važan doprinos.

Leave a Comment

Your email address will not be published.