Ivan Đikić: Otkrili smo gdje je slaba točka koronavirusa - Kanal 5

Ivan Đikić: Otkrili smo gdje je slaba točka koronavirusa

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je revolucionarno otkriće vezano za koronavirus i objavljeno u najnovijem znanstvenom radu u časopisu Nature. U tom znanstvenom radu je objašnjena razlika između SARS-a i COVID-19. 

“Značajno je zbog toga što smo pokazali gdje je slaba točka virusa. Virus ima evolucijski stvorene enzime koji mogu utjecati na stvaranje novih virusa, ali u isto vrijeme na blokiranje našeg antivirusnog odgovora. Na taj način mi sada možemo – preko blokiranja jednog virusa pogoditi tu slabu točku virusa i pomoći da se virus prekine širiti. U isto vrijeme imamo pojačan imunološki odgovor kod organizma.”, objasnio je znanstvenik Đikić.

“Ovo je jako važno zbog toga što ne samo da možemo stvoriti lijekove relativno brzo na temelju supstanci koje momentalno imamo nego možemo za budućnost osigurati da ćemo imati specifične lijekove za druge koronaviruse koji imaju vrlo slične enzime. Koronavirus 1 SARS ima 89 posto sličnosti s koronavirusom 2, a nadamo se i vjerujemo da će koronavirus 3 i 4 kada se pojave imati identičan virus, pa ćemo se stvaranjem tih lijekova zaštiti u budućnosti kod pandemija novih koronavirusa.”, rekao je Dikić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.