ITALIJA Ako Rusija ne oslobodi luke, milijuni bi mogli umrijeti od gladi - Kanal 5

ITALIJA Ako Rusija ne oslobodi luke, milijuni bi mogli umrijeti od gladi

Italija upozorava da bi milijuni ljudi mogli umrijeti od gladi ako Rusija ne oslobodi ukrajinske luke na Crnom moru, prenosi BBC.

“Blokiranje izvoza žitarica znači držanje taoca i osuđivanje milijuna djece, žena i muškaraca na smrt”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, nakon sastanka koji je uključivao druge mediteranske zemlje i UN-ovu Organizaciju za hranu i poljoprivredu (FAO).

Di Maio je dodao da će nekoliko sljedećih tjedana biti ključno.

Njegove riječi odraz su brige međunarodne zajednice potaknute nemogućnošću Ukrajine da izvozi hranu normalnim putevima. Ukrajina je jedna od najvećih izvoznica žitarica na svijetu.

Rusija niječe da njezina invazija uzrokuje globalnu prehrambenu krizu. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže da je sada na Ukrajini da razminira more oko luka i dopusti brodovima da sigurno otplove.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da su ukrajinske luke Berdjansk i Mariupolj, koje su zauzele ruske snage, razminirane i da su spremne za nastavak trgovine žitarica.

“Razminiranje luke Mariupolj je završeno. Funkcionira normalno i primila je svoje prve teretne brodove”, rekao je ruski ministar obrane Šojgu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.