NE MOGU NAS SVE POBITI Iranka Samaneh Fatemeh Riehani na prosvjedu u Zagrebu odrezala svoju kosu - Kanal 5

NE MOGU NAS SVE POBITI Iranka Samaneh Fatemeh Riehani na prosvjedu u Zagrebu odrezala svoju kosu

U Zagrebu je održana prosvjedna akcija ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu u znak solidarnosti sa ženama u Iranu uz poruku – “Ne mogu nas sve pobiti”. 

Aktivistkinje iz ženskih organizacija i inicijativa organizirale su prosvjednu akciju Solidarno sa ženama Irana ispred Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu i pridružile se iranskim gradovima i drugima diljem svijeta koji prosvjeduju zbog smrti mlade djevojke u Iranu.

“Glavna je poruka – žene, sloboda i život, to je slogan koji i Iranke koriste na prosvjedima. Želimo poručiti Irankama da nisu same”, rekla je za N1 jedna od organizatorica prosvjeda Rada Borić.

Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja, Mahsa Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog “nepropisnog nošenja hidžaba”.

Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo i pretukla, a u bolnicu je prevezena pošto je pala u komu.

Prosvjedi zbog njezine smrti održavaju se svaku večer od 16. rujna i unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih “pobunjenicima” koji “nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini”.

Iranke su spalile svoje marame i simbolično odrezale kosu u znak prosvjeda protiv strogih pravila odijevanja, što je odjeknulo na demonstracijama solidarnosti od New Yorka do Istanbula, Bruxellesa do Santiaga.

I na prosvjedu u Zagrebu je jedna sudionica, Iranka Samaneh Fatemeh Riehani, odrezala svoju kosu. U Iranu joj živi majka i šest sestara.

Samaneh Fatemeh Riehani, s djecom je stigla u Hrvatsku bježeći iz Irana upravo zbog teškog položaja žena u toj zemlji. U Zagrebu radi kao frizerka, ovdje joj djeca idu u školu, sigurna je. Boji se za svoje sestre, majku, ne zna kako su jer je u zemlji isključen internet i ne može ih kontaktirati.

Leave a Comment

Your email address will not be published.