INTERVIEW TJEDNA Ivo JOSIPOVIĆ Vraćam se u aktivnu politiku! - Kanal 5

INTERVIEW TJEDNA Ivo JOSIPOVIĆ Vraćam se u aktivnu politiku!

Raspuštanje Sabora najviše odgovara HDZ-u, vraćam se u aktivnu politiku, hrvatsko gospodarstvo čekaju teška vremena, Bernardić je kapacitiran za premijera … Više čitajte u nastavku.

Kako komentirate odluku o raspuštanju Sabora u ovom terminu, kome više odgovara?

Odluka o raspuštanju Sabora i novim izborima očito odgovara vladajućima, posebno HDZ-u i to iz više razloga. Prvo, relativno im se popravio rejting. Drugo, ekonomske i druge posljedice pandemije i potresa u Zagrebu tek će svom snagom udariti gospodarstvo i građane. U tim uvjetima vladajući sigurno ne bi imali izgleda na izborima. Treće, politička je scena umrtvljena već mjesecima i njome i medijima dominiraju vlasti i njihov eksponent Krizni stožer. Osim virusa i potresa, gotovo da i nema značajnije teme koja se „vrti“ u medijima.

Konačno, četvto, objektivno, ova je vlada bez demokratskog legitimiteta i izložena je ucjenama i nužnim kompromisima raznih „vlasnika žetončića“. Raskol u samom HDZ-u smiren je uvjerljivom pobjedom Plenkovićeve struje, ali i opasnošću odljeva desnijeg članstva i simpatizera prema Škori. Zato, teško je zamisliti da će ikada kasnije biti povoljnijeg vremena za izbore, gledajući iz perspektive HDZ-a.

Zašto je vladajuća koalicija donijela ovu odluku po Vašem mišljenju, što iščitavate iz odluke o izborima na početku ljeta?

Razloge odluke sam već naveo. Početak ljeta je dijelom posljedica žurbe. Uostalom, to je najraniji termin u kojemu je sada uopće po Ustavu moguće imati izbore. Mislim da su sve druge kalkulacije, posebno ona čija će publika apstinirati zbog korištenja godišnjih odmora sekundarne i teško dokazive. S druge strane, u situaciji koju sam prije opisao, HDZ-u odgovara da se izbori održe što ranije.

Kakva nas politička jesen očekuje, kakvom ocjenjujete političku scenu i trenutačne odnose snaga političkih grupacija?

Hrvatsku čekaju teška vremena. Pad gospodarstva, rast nezaposlenosti, zamiranje kulturnog života, daljnje osiromašenje ljudi, vjerojatni nastavak rasta korupcije možda bi eventualno mogao spriječiti samo drastičan izborni poraz vladajućih, dolazak neke potpuno drukčije garniture. Pitanje je jedino, prepoznaju li birači da takva opcija postoji. Sadašnja je oporba, i sam joj pripadam, smatram bolje rješenje od sadašnjeg. Vjerujem, bit će prilike i da se pokuša dokazati sposobnom za rat s ovom ozbiljnom krizom. Uz to, trend nagovještava radikalizaciju političke scene, a međunarodne okolnosti ne idu u prilog nikome, pa ni Hrvatskoj. 

Ako ne bude čvrste većine i dodje do nemogućnosti sastavljanja Vlade, koje su mogućnosti Predsjednika u toj situaciji?

Sumnjam da će se to dogoditi.  Uostalom, potrebna je samo većina, je li čvrsta, često ne ovisi samo o brojnom stanju nego i političkom profilu izabranog Sabora. Ali, ako se dogodi, Predsjednik, ako nikako nije moguće sastaviti vladu, sastavlja privremenu nestranačku vladu i raspisuje nove izbore. Ipak, ne vjerujem u takav scenarij. On bi svjedočio o predubokoj podjeli u društvu i nesposobnosti i neodgovornosti političara da razumiju kako u parlamentarnoj demokraciji, posebno u ovakvoj krizi, imati privremenu vladu bez demokratskog legitimiteta znači ići u društvenu katastrofu.

Jeli u Hrvatskoj moguća postizborna “velika koalicija”?

Teoretski jest, ali, ne vjerujem da će se to dogoditi. Posebno to ne bi bilo dobro za SDP. Iako bi odluku o ulasku u veliku koaliciju bilo moguće pravdati višim interesom, posebno krizom izazvanom pandemijom i velikim potresom u Zagrebu, dugoročno, SDP bi jako izgubio. Naime, njegovi su birači i članovi puno osjetljiviji i kritičniji od HDZ-ovih, kojima je vlast prioritet, bez obzira kakva i s kim. Izgleda da je taj odnos lijevih i desnih birača, sudeći po nekim drugim državama, recimo Austriji i Njemačkoj, prepoznatljiv i u drugim državama.

Jeli Davor Bernardić kapacitiran za mogućeg premijera?

To što se pod upitnik stavlja Bernardićeva sposobnost za premijera od strane vlasti i njenih eksponenata, legitiman je dio političke borbe. Na žalost, ima i značajan broj medija koji nekritički prihvaćaju takav gard. Ali, hajmo o činjenicama. Prvo, Bernardić je uvjerljivo izabran za predsjednika SDP-a u oštroj utakmici i uz nesklonost tadašnjeg predsjednika stranke a današnjeg predsjednika države Milanovića. Nije pravo ni preuzeo dužnost, protiv njega je otvorena široka fronta, pravi rat, i u samoj stranci, i u medijima. Nazovimo to, pobunu vrlo istaknutih članova, mahom članova nekadašnje SDP-ove vlade i drugih sadašnjih i bivših dužnosnika, okončao je u svoju korist, bez da je izazvao raskol u stranci.  Rejting stranke u zadnjih godinu, godinu i po dana znatno je podigao te ostvario iznenađujuće dobar rezultat na izborima za EU parlament. Dobro, imao je i nekih nespretnih izjava od kojih se u medjima radila fešta, daleko veća od stvarne važnosti ponekih verbalnih gafova. Konačno, vidimo, sastavio je prilično široku koaliciju za predstojeće izbore te pokazao otvorenost za suradnju s drugim strankama i istaknutim pojedincima. 

Kako je moguće da je ideologija ponovno u fokusu javnosti na početku predizborne kampanje, teme; 2. svjetski rat, ustaše i partizani?

Ne treba vas to čuditi. Priča o ustašama i partizanima stalno je na stolu zbog permanentnog presinga desnice da se revidira povijest i rehabilitira ustaštvo. Na žalost, u velikoj mjeri im to polazi za rukom, uz ozbiljnu asistenciju Katoličke crkve, posebno nekih biskupa. Tko god razumije društvo, zna da priča o ustašama i partizanima nije primarno povijesna tema, nego tema o Hrvatskoj danas i o tome na kojim će se vrijednostima ona temeljiti sutra. To je priča o našoj budućnosti, priča o tome da li će Hrvatska biti na putu modernog europskog društva oslonjenog na antifašizam, društva koji zagovara ljudska prava, jednakost, prava manjina i slobode, ili će biti rigidna desničarska, homofobna i nacionalistička provincija. 

Jeli Predsjednik Milanovič trebao napustiti Okučane zbog insignija “Za dom spremni”?

Da, svakako! Ustaškim simbolima nije mjesto u javnom prostoru, posebno ne  na državnim događanjima. Bila je riječ o organiziranoj podvali, mimo protokola. Važno je da je predsjednik reagirao, bez obzira što se danas zna podsjediti da Milanović, a i ljevica općenito, nije uvijek imala tako čvrst stav prema pokliču, ili, kako je ispravno rekao Milanović, urliku, „za dom spremni“. Ali, jednom zauvijek treba raščistiti s ustašofilijim. Ako je ovo početak stalnog angažmana predsjednika Republike, ali i ostatka europski orijentirane političke scene da se to učini,zaslužuje podršku. Besmisleno je sada pravdati ustašku ikonografiju time da ovaj ili onaj nekada nije reagirao na takav ili drukčiji ustašluk. 

Europski portal “European views” hrvatsko predsjedanje EU je proglasio – katastrofom, Kako to ocjenjujete?

Na žalost, naše će predsjedanje proći uz male ili nikakve rezultate. Ali, valja biti iskren i reći da je, osim naših slabosti, velik, možda najveći doprinost tome dala pandemija koja je cijelu europsku scenu fokusirala na taj problem i mjere koje su zakočile gospodarski, politički i opći društveni život. Je li Hrvatska unatoč toga mogla više? Vjerojatno jest. 

Posebno se negativno ocjenjuje modus operandi premijera Plenkovića, a ni medijske slobode nisu dobro ocjenjene. Kako ocjenjujete vladavinu premijera Andreja Plenkovića i rezultate njegove Vlade?

Broj ministara koji je morao napustiti Vladu, najbrže daje dijagnozu. Riječ je o neuspješnoj vladi, u kojoj su mnogi ministri uhvaćeni u sumnjivim poslovima i situacijama, vladi za čijeg mandata je ojačala korupcija i nepotizam, smanjena ljudska prava i slobode. Uostalom, riječ je o Vladi koja nema demokratski legitimitet. Formirana je i održava se temeljem podrške zastupnika, tzv. žetončića koji su, kao i dio zastupnika iz HNS-a, izabrani u Sabor na listi SDP-a, kao politički protivnici HDZ-a. Njihovi su birački očekivali da budu dio druge vlasti, ili barem protivnici one koju drži HDZ. Zapravo, sadašnji saziv Sabora i Vlada koja se temelji na prebjezima i žetončićima, pokazuje slabosti i nesavršenost demokracije, pokazuje kako je moguće vladati prevarom birača.

Kakav je Zoran Milanović predsjednik ako je suditi po njegovom predsjedničkom “političkom jutru”?

Rano je za ocjene, on je na samom početku mandata. Možda je u početku bio ponešto pasivan, ali, imao je i važnih nastupa. Posebno cijenim i odobravam njegovo držanje u Okučanima. Očekujem da Milanović bude angažirani predsjednik s jasnim političkim stavovima o važnim društvenim pitanjima. Svakako, on za to ima kapacitet.

Hoćete li se kandidirati na predstojećim parlamentarnih izborima?

Vratio sam se u SDP da pomognem lijevoj i centrističkoj sceni. Ako vodstvo SDP-a bude smatralo da im sudjelovanjem na izborima mogu pomoći, rado ću to učiniti.