INA ostvarila gotovo milijardu kuna čiste dobiti - Kanal 5

INA ostvarila gotovo milijardu kuna čiste dobiti

INA je u prvom tromjesečju ostvarila odličan financijski rezultat. EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) popela se na 1,1 mlrd kuna, s lanjskih 467 mil. kn u istom periodu, dok je čista EBITDA koja je u istom lanjskom periodu iznosila 424 mil. kn, sada povećana na 995 mil. kn. Neto prihod od prodaje povećao se lanjskih 3,9 mlrd. na 5,9 mlrd. kn.

Predsjednik Uprave Sandor Fasimon je ustvrdio kako je snažan rast cijena nafte i plina glavni je pokretač rasta prihoda cjelokupne industrije, pa je sektor Istraživanja i proizvodnje glavni generator novca u kompaniji.
Više cijene ugljikovodika dovele su do 556 mil. kn viših prihoda, čemu je plin pridonio s 270 mil. kn, a 67% viša cijena Brenta nafte povećala je prihode od sirove nafte za 247 mil. kn. Neto prihodi od prodaje u segmentu Istraživanja i proizvodnje udvostručni su na 1,35 mlrd. kn, dok su kapitalne izvesticije 172 mil. kn.

Tijekom prvog tromjesečja 2022. Rafinerije i marketing uvozile su derivate, dok je Rafinerija nafte Rijeka bila u planiranom održavanju do kraja ožujka. U prvom tromjesečju ove godine zabilježena je veća prodaja na ključnim tržištima podržana snažnom komercijalnom maržom u Hrvatskoj.

Marže su potpomognute rastom cijena proizvoda (dizel, benzin, jet), kao rezultat veće potražnje zbog nestabilne situacije na tržištu.

Foto: Facebook

Prihodi djelatnosti Istraživanja i proizvodnja nafte i plina (1,4 milijarde kuna) i EBITDA (876 milijuna kuna) otprilike su se udvostručili u povoljnom cjenovnom okruženju, značajno kompenzirajući učinak kontinuiranog prirodnog pada proizvodnje. Radovi na hrvatskom odobalju s dovršenim dvjema novim plinskim bušotinama, od kojih je jedna već priključena na proizvodni sustav polja Ika. 

Kapitalna ulaganja Rafinerija i marketinga u prvom su tromjesečju 2022. iznosila 649 milijuna kuna (lani 127 mil. kn). Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka – cjelokupni inženjering je završen, proizvodnja i isporuka opreme na gradilište dosegli su cca 80 posto. Izgradnja luke i manipulativnog sustava započela je nakon dobivanja građevinskih dozvola, dok su radovi na postrojenjima za Hidrokreking (HCU) i Proizvodnju tekućeg sumpora (SRU) izvedeni prije planiranog roka, za vrijeme stajanja Rafinerije. 

Nastavljene su investicijske aktivnosti na razvojnim projektima logistike i proizvodnje s naglaskom na održivost i energetsku učinkovitost. Projekti energetske učinkovitosti – Zamjena kondenzacijskih turbina s električnim pogonima i Projekt nadogradnje energetske učinkovitosti na Toping postrojenju definirani su i spremni za financijsko odobrenje. U prvom tromjesečju ove godine neto zaduženost iznosila je 6,5 posto, dok je neto dug smanjen s 2,7 mlrd. kuna na 790 milijuna kuna, stoji u izvještaju kompanije. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.