HZJZ u objavi upozorio kako prepoznati simptome koronavirusa i što napraviti ako ih se uoči - Kanal 5

HZJZ u objavi upozorio kako prepoznati simptome koronavirusa i što napraviti ako ih se uoči

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je revidirao dijelove definicije bolesti koju uzrokuje virus covid-19.

Osoba koja boluje od koronavurusa je ona koja ima barem jedan od navedenih simptoma: kašalj, povišenu tjelesnu temperaturu, dispneju, nedostatak zraka, nagli gubitak mirisa, okusa ili promjenu okusa, ali i manje specifične kriteriji poput glavobolje, zimice, bolova u mišićima, umor, povraćanje i proljev.

A epidemiološki kriteriji za određivanje zaraze su: bliski kontakt s oboljelim od covid-19 14 dana prije početka simptoma, bolesnik je unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupinama u kojoj je potvrđena transmisija covid-19.

Pojam bliski kontakt uključuje: izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje), nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od covid-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu), kontakt licem u lice s covid-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta, boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s covid-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta, zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju osobne zaštitne opreme, kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga nazovete, upozoravaju u objavi iz HZJZ-a

Leave a Comment

Your email address will not be published.