Hrvatski sabor sa 124 glasa konačno usvojio Zakon o obnovi Zagreba - Kanal 5

Hrvatski sabor sa 124 glasa konačno usvojio Zakon o obnovi Zagreba

Hrvatski sabor je većinom glasova donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, a od 138 nazočnih zastupnika, za zakon je glasalo 124, suzdržanih je bilo deset, protiv četvero. Po broju glasova za zakon su glasali i oporbeni zastupnici.

Zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna. 

Uz ratne vojne invalide, participacije u obnovi oslobodit će se i osobe s invaliditetom, kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom.

Obiteljska kuća zakonom je definirana kao stambena zgrada do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije.

Razmjeri štete od potresa u Zagrebu procijenjeni su na oko 86 milijardi kuna, što je gotovo 60 posto godišnjeg državnog proračuna.

Leave a Comment

Your email address will not be published.