Hrvatski sabor izglasao je zakonsku zabranu petardi, a odluku je pozdravila udruga Prijatelji životinja - Kanal 5

Hrvatski sabor izglasao je zakonsku zabranu petardi, a odluku je pozdravila udruga Prijatelji životinja

Hrvatski sabor je izglasao Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, a saborski zastupnici jednoglasno su podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3 što je pozdravila udruga Prijatelji životinja. 

Ipak, istaknuli su da im je žao što nisu prihvaćeni amandmani zastupnika Davora Dretara i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka da se uporaba bučne pirotehnike dopusti u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja.

“Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama.”, izrazio je zadovoljstvo Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Dozvola uporabe pirotehnike od 27. do 30. prosinca nelogična je, tvrdi Oman, jer tih dana ništa se ne slavi, a praskovi pirotehničkih sredstava plaše ljude i životinje te izazivaju brojne ozljede.

“Cilj je smanjiti te stravične ozljede djece, kao i pomoći ljudima koji moraju, umjesto proslave, svake godine provoditi blagdane zatvoreni u kući, pod sedativima, sa spuštenim roletama, strepeći hoće li njihovi prestravljeni ljubimci preživjeti pucanje ili će umrijeti od zastoja srca.”, navode iz udruge Prijatelji životinja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.