Hrvatski sabor izglasao deklaraciju o Ukrajini, svi zastupnici/e su bili za, a samo jedan glas suzdržan - Kanal 5

Hrvatski sabor izglasao deklaraciju o Ukrajini, svi zastupnici/e su bili za, a samo jedan glas suzdržan

Hrvatski sabor je izglasao deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i jednim suzdržanim.

U saborskoj deklaraciji se najoštrije osuđuju ruska agresija i priznanje regija Donjecka i Luhanska kao nezavisnih republika te se iskazuje puna solidarnost s ukrajinskim narodom. Hrvatski sabor također izražava potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u međunarodno priznatim granicama i podržava vladu u pružanju pomoći Ukrajini. Donošenje Deklaracije zastupnici su popratili pljeskom.

Jedini suzdržani glas je zastupnice Katarine Peović iz Radničke fronte, a glasanje u saboru pratio je s galerije ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković uoči glasanja još je jednom poručio u ime svih zastupnika da je Hrvatska u ovim teškim trenucima uz ukrajinski narod.

U Deklaraciji se navodi da Hrvatski sabor najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu i njezin suverenitet, teritorijalni integritet te neovisnost i poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

Hrvatski sabor osuđuje priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska jer taj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka.

Također se navodi da Hrvatski sabor daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama, što je i temeljna odrednica u odnosima i suradnji između Republike Hrvatske i Ukrajine.

Hrvatski sabor izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva vladu Republike Hrvatske da pruži humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini u ovom za njih i za sav miroljubivi svijet teškom trenutku.

Među ostalim u Deklaraciji Hrvatski sabor naglašava da u kontekstu sigurnosne situacije na istoku Europe održavanje dijaloga između svih međunarodnih relevantnih aktera, smirivanje napetosti i agresivne retorike uz poštovanje međunarodnog pravnog poretka i nepovredivosti međunarodnih granica predstavljaju ključ za očuvanje mira i stabilnosti u regiji.

U deset točaka Deklaracije Hrvatski sabor zaključno izražava čvrsto uvjerenje da je sigurna, stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Europske unije, čitavog europskog kontinenta, svjetskog mira i međunarodnog poretka.

Leave a Comment

Your email address will not be published.