Hrvatski gradovi mogu se kandidirati za "Mediteranski glavni grad kulture" - Kanal 5

Hrvatski gradovi mogu se kandidirati za “Mediteranski glavni grad kulture”

Gradovi iz 43 zemlje članice Unije za Mediteran, među kojima i Hrvatske, mogu se do 23.srpnja prijaviti na natječaj za „Mediteranski glavni grad kulture i raznolikosti“ koji im nudi priliku za međunarodnim promoviranjem tijekom godine dana.

Izabrani gradovi bit će domaćini kulturnih, društveno-gospodarskih i sportskih događanja kojima će tijekom razdoblja od godine dana promovirati svoje mediteranske vrijednosti i sadržaj.

„Izražavam snažnu potporu inicijativi o glavnim mediteranskim gradovima kulture i dijalogu“, navela je hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u priopćenju poslanom iz Unije za Mediteran.

„Ta inicijativa će poticati dijalog na lokalnoj i regionalnoj razini euromediteranskog prostora, doprinijet će razvoju i obnovi kulture, te će ojačati suradnju na društvenom i kulturnom planu. Istovremeno će promovirati talent, inovacije, zapošljavanje, mobilnost i isticati identitete na prostoru Mediterana“, dodala je.

Unija za Mediteran obuhvaća svih 27 članica Europske unije i još 16 zemalja, među kojima su one s Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Gradovi, bez obzira nalaze li se na obali ili u unutrašnjosti, već sada mogu podnositi kandidature. Lokalne i regionalne vlasti mogu prijavljivati gradove (s okolicom) na natječaj do 23. srpnja putem internetske stranice Unije za Mediteran (Mediterranean Capitals of Culture & Dialogue). Proglašenje pobjednika bit će obznanjeno u studenome u Barceloni tijekom godišnjeg foruma ministara vanjskih poslova Unije za Mediteran.

Gradovi natjecatelji moraju predstaviti program aktivnosti koje namjeravaju održati tijekom godine dana, a u kojima će biti uključena lokalna zajednica i teme vezane za Mediteran. Glavni akteri trebaju biti civilne udruge i umjetnici. Posebnu pozornost trebaju posvetiti kulturnoj raznolikosti te zajedničkom mediteranskom identitetu, izvijestio je organizator.

Nakon proglašenja „glavnih gradova“ u studenome 2023., gradovi će imati čitavu 2024. za pripremanje aktivnosti, prije nego u siječnju 2025. preuzmu titulu i krenu s realizacijom aktivnosti. Aktivnosti bi trebale kulminirati 28. studenog na Dan Mediterana. Dva „glavna grada“ sa sjevera i juga Sredozemlja će moći međusobno trajno surađivati.

„Ova inicijativa ukazuje na važnost kulture u promicanju raznolikosti i tolerancije“, rekao je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran.

Kamel, egipatski diplomat, boravio je u svibnju u Zagrebu na konferenciji posvećenoj razvoju gradova, a u srpnju bi trebao sudjelovati na političkom forumu u Dubrovniku.

„Dva glavna grada će zajedno slati poruku otvorenosti i solidarnosti u našoj regiji“, dodao je.

Jedan grad će biti iz Europe, a drugi iz Afrike ili Azije.

Oko proglašenja “glavnih gradova Mediterana” usuglasili su se ministri kulture u lipnju 2022.

Ideja o odabiru „glavnih gradova“ u promicanju inicijativa nije nova.

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, od 2019. godine odabire po dva „Europska glavna grada pametnog turizma“ čime promovira ideju „pametnih“ i održivih turističkih praksi u Europi.

Europski gradovi, uključujući hrvatske, mogu se tako do 5. srpnja prijaviti putem internetskog obrasca na najnovije natječaje za „Europski glavni grad pametnog turizma“ i „Europski zeleni pionir pametnog turizma“.

Leave a Comment

Your email address will not be published.