Hrvatska službeno reagirala na sporni natpis na mađarskoj ploči, a Mađarska tvrdi: "Radi se o netočnom prijevodu koji je uzrokovao pogrešna tumačenja" - Kanal 5

Hrvatska službeno reagirala na sporni natpis na mađarskoj ploči, a Mađarska tvrdi: “Radi se o netočnom prijevodu koji je uzrokovao pogrešna tumačenja”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je preko Veleposlanstva RH u Budimpešti prema mađarskoj Vladi, a zbog sadržaja i konotacija u svezi novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim napisom.

U priopćenju MVEP, između ostaloga, stoji; “Iz mađarskog veleposlanstva u RH stiglo je objašnjenje o netočnosti prijevoda koji je uzrokovao pogrešna tumačenja, a koji bi trebao glasiti ‘Rijeka – Na more, Mađari!’. Naime, citat uz Rijeku iz istoimenog je novinskog članka pjesnika i političara Lajosa Kossutha iz 1846. godine, gdje se potiče izgradnja željezničke pruge te opisuju ljepote mora i primorja. Hrvatsku i Mađarsku, dvije susjedne države, povezuje višestoljetna zajednička povijest. Grad Rijeka neupitne je zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj, i ova činjenica ne može se dogvoditi u pitanje.

Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.”, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. 

Mađarski premijer Viktor Orban na svom je profilu na Facebooku objavio video s nedavnog obilježavanja 100. godišnjice Trianonskog sporazuma, kojim je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjen mađarski teritorij, a tom je prigodom otkriven spomenik sa spornim natpisom. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.