Hrvatska prva na 'crnoj top listi' Europske unije po broju umrlih od korone - Kanal 5

Hrvatska prva na ‘crnoj top listi’ Europske unije po broju umrlih od korone

U proteklih tjedan dana Hrvatska je bila prva na “top-listi” umrlih u zemljama Europske unije sa 73 umrla na milijun stanovnika te je gora i od Bugarske koja ima 68 umrlih na milijun stanovnika, objavio je Jutarnji list.

Izračun je napravljen na 4,1 milijun stanovnika, a kada bi se računao prema podacima s posljednjeg popisa stanovništva, odnosno na 3,88 milijuna, brojka bi bila još strašnija.

I prošlotjedni podaci Državnog zavoda za statistiku dali su realnu sliku onoga što je korona učinila u Hrvatskoj u protekle dvije godine jer je samo u 2021. umrlo 63.611 osoba ili njih 12.000 više u odnosu na predepidemijsku godinu. Zavod također naglašava da je od ožujka 2020., kad je počela pandemija, do prosinca 2021. porastao broj umrlih za 16,9 posto u odnosu na petogodišnji prosjek za to razdoblje, odnosno umrlo je 16.146 više hrvatskih građana.

Prema privremenim podacima DZS-a, lani je u Hrvatskoj umrlo 31.724 muškarca i 31.887 žena. To znači da je u odnosu na predepidemijsku godinu umrlo 6372 muškarca i 5445 žena više, što je, dakako, posljedica pandemije koja traje više od dvije godine. Crna statistika mogla je biti bitno manja da su se građani Hrvatske cijepili kao građani većine zemalja EU.

Nizozemska uz velik broj zaraženih ipak nije zabilježila niti jednu smrt zbog covida-19 tijekom posljednjih tjedan dana, a Njemačka je imala deset umrlih. Austrija, koja je uvela obvezno cijepljenje, 11, a Švedska, Španjolska, Portugal i Danska imali su dvadesetak umrlih na milijun stanovnika u posljednjih tjedan dana.

Leave a Comment

Your email address will not be published.