Hrvatska otvara granice, najprije sa Slovenijom - Kanal 5

Hrvatska otvara granice, najprije sa Slovenijom

Ministar turizma Gari Cappelli gostujuči u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” izjavio je kako su se svi ministri turizma zemalja članica EU složili da treba postojati protokol na razini EU te da treba biti svjestan da u epidemiološkoj situaciji nisu svi jednaki.

Htvatska bi trebala najprije otvoriti granice sa Slovenijom, i to već već ovih dana zato što nam je epidemiološka slika slična. Na temelju bilateralnih dogovora Slovenci kada se vraćaju u svoju zemlju više neće morati biti u karanteni 14 dana. Hrvatska dogovara s još nekim zemljama o otvaranju granica.

Capelli očekuje dolazak velikog broja slovenskih turista kada se riješi protokol sa Slovenijom te najavio postizanje dogovora s Njemačkom prema kojem bi od 15. lipnja njemački turisti dolazili bar cestovnim putem.

Na razini EU smo dogovorili da se granice za treće zemlje ne otvaraju do 15. lipnja, rekao je Capelli, a već do kraja mjeseca ćemo imati protok s dvije-tri zemlje. Istaknuo je i dodao kako narudžbe za srpanj i kolovoz nisu stornirane.

Cappelli je komentirao cijene usluga za domaće turiste za predstojeću sezonu te najavio popuste za domaće goste. Smanjene su cijene ulaznica za nacionalne parkove. Ministar Capelli je pozvao one koji odlučuju o cijeni ulaznica za dubrovačke zidine da smanje cijene jer smatra da je cijena ulaznice od 200 kuna u ovoj situaciji apsurdna.

Za CRO karticu ministar je rekao kako ove godine neće biti u punoj funkciji, ali da je ona ona dugoročni projekt.

Dogovoreni su zračni mostovi s Croatia Airlinesom jer je jug Hrvatske potpuno odsječen bez avio prijevoza, a naglasio je da će Hrvatskoj Croatia Airlines biti „zlata vrijedan”.

U turizmu je otpušteno 10-ak posto zaposlenika, ove će se sezone raditi s domaćom radnom snagom, maksimalno koliko se može te će se kroz razne mjere nastojati zadržimo domaće radnike, rekao je ministar Cappelli.

Leave a Comment

Your email address will not be published.