Hrvatska naručuje 1800 doza novog lijeka protiv covida-19 za 30 milijuna kuna - Kanal 5

Hrvatska naručuje 1800 doza novog lijeka protiv covida-19 za 30 milijuna kuna

U Hrvatsku će do kraja godine stići novi lijek protiv covida-19, a naručuje se ukupno 1800 doza. Procijenjeno je kako je mjesečna potreba za lijekom oko 200 doza pa je naručeno dostatno za devetomjesečno razdoblje. 

To je kombinirani lijek švicarskog proizvođača F. Hoffmann – La Roche, po jediničnoj cijeni od 15.501 kune bez PDV-a za dozu ili bočicu, pa će Hrvatska, današnjom odlukom vlade, ukupno platiti gotovo 30 milijuna kuna

U obrazloženju odluke Vlade navodi se da je Europska komisija u pregovorima s proizvođačem lijeka u postupku zajedničke nabave omogućila nabavu tog kombiniranog lijeka za sve države članice po istoj cijeni od 2065 eura po dozi, a potrebnih 29,29 milijuna kuna u Hrvatskoj osigurana su u financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Za potpisivanje je posebnog ugovora s hrvatskim Rocheom ovlaštena je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, a omogućit će se naručivanje lijeka do 31. prosinca 2021. godine.

CHMP je preporučio davanje odobrenja za lijek Ronapreve kod odraslih i adolescenata – starosti 12 godina i težine najmanje 40 kilograma – kojima nije potrebna terapija kisikom, a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika covida-19. Ronapreve se također može koristiti i za prevenciju bolesti.

Ronapreve i Regkirona prvi su lijekovi s monoklonskim antitijelima koji su dobili pozitivno mišljenje CHMP-a za liječenje covida, ocjenjujući podatke iz ispitivanja koji ukazuju na to da primjena tih dvaju lijeka značajno smanjuje hospitalizacije i fatalne ishode kod covid pacijenata pod rizikom od teškog oblika bolesti. Drugo ispitivanje pokazalo je da Ronapreve smanjuje mogućnost obolijevanja ako je član kućanstva zaražen virusom SARS-CoV-2.

Leave a Comment

Your email address will not be published.