Hrvatska na korak od ukidanja viza za SAD - Kanal 5

Hrvatska na korak od ukidanja viza za SAD

Vize za SAD, ako ih se u rujnu izda još 2000, odlaze u povijest, objavio je Večernji list. Već mjesecima se u medijima piše kako je Hrvatska na korak od ukidanja američkih viza, a sve je, čini se, usporila koronakriza.

Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je zamolbu državnim službenicima i ljudima iz bankarskog i poslovnog sektora da podnesu zahtjev za američku vizu. Oni će je gotovo sigurno dobiti i tako pomoći da se stopa odbijenica do kraja rujna spusti ispod tri posto, što je zadnji uvjet koji moramo ispuniti.

Hrvatska je bila nadomak ispunjavanju tog uvjeta, no pandemija koronavirusa zaustavila je putovanja i broj zahtjeva za vizama smanjila na minimum. Poziv Ministarstva način je da se nadoknadi taj manjak.

No, vremena ima vrlo malo jer Amerikanci fiskalnu godinu, tijekom koje obračunavaju stopu odbijenica, zaključuju s 30. rujna.

Viza za Sjedinjene Američke Države 02.01.2019., Zagreb – Viza za Sjedinjene Americke Drzave. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Dohvatimo li taj datum, vize se ukidaju sljedeće godine. Propusti li Hrvatska ovaj vlak, sada kad je nadomak cilju koji čeka od proglašenja neovisnosti, ulazimo u novu fiskalnu godinu i cijeli postupak računanja stope odbijenica počinje ispočetka.

Leave a Comment

Your email address will not be published.