Hrvatska mora naći načina da preuzme Inu, a postoji realan scenarij kako to učiniti  - Kanal 5

Hrvatska mora naći načina da preuzme Inu, a postoji realan scenarij kako to učiniti 

Naftni konzultant Jasminko Umičević gostujući na N1 televiziji, sugerirao je da država u ovim okolnostima može i treba posegnuti za izvlaštenjem dijela dioničara naftne kompanije INA-e.

“To je jedna od alternativna koje je razmatrana godinama”, kaže Umičević, dodajući da se o tome razmišljalo još u razdoblju 2012.-2013. godine. Navodi da su se sada stekli uvjeti za sada.

Pojasnio je i kako bi se to moglo provesti.

“Ustav kaže da bi zaštitili interes sigurnosti RH imate pravo na to, a morate pratiti pravičnu naknadu. Ovdje je jednostavno izračunati naknadu jer te dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi”, kazao je Umičević i dodao:

“Vrijednost dionica se zna. Ono što se ne zna jest da su vlasnici tih dionica u jednom dijelu netransparentni jer se ne zna tko su dionici – možda je MOL, možda su Rusi. Ne znamo. A vidimo da Rusi i Mađari odlično surađuju.”

Ističe da je trenutno stanje neodrživo i da INA stagnira otkad je MOL ušao u priču.

“To je neprihvatljivo s teoretskih i strateških položaja Hrvatske. Ovo više nije teoretski, ovo su tektonske pojave koje se događaju na svjetskom naftnom tržištu”, dodao je Umičević.

“MOL optimizira poslovanje INA-e u skladu sa svojim interesima i profitom. Danas je jasno da profit nije ono što je interes građana, mora se osigurati sigurnost opskrbe, da ne dođemo u situaciju da pojedini distributeri nafte prijete”, rekao je.

Umičević se i na posljedice rata između Ukrajine i Rusije, navodeći da bi u nekim scenarijama to moglo uzrokovati sukobe u Europi.

“Možete li zamisliti da nema dovoljno plina u Njemačkoj, a Njemačka tranzitira taj plin dalje. Hoće li Njemačka ostaviti svoje građane bez plina i grijanja da bi opskrbila Švicarsku?”, navodi Umičević.

Ponovno se osvrnuo na upravljanje INA-om. “Hrvatska država zbog svoje sigurnosti i svojih građana mora iznaći načine da preuzme upravljanje.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.