Hrvatska je preuzela prvi borbeni avion Rafale - Kanal 5

Hrvatska je preuzela prvi borbeni avion Rafale

U bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-d-Marsan održana je primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Republike Francuske i Republike Hrvatske. 

Riječ je o prvom od 12 rabljenih Rafalea koje Hrvatska nabavlja od Francuske za oko milijardu eura – dva su dvosjeda i 10 jednosjeda. Njima će Hrvatska flotu dotrajalih MIG-ova zamijeniti suvremenim borbenim zrakoplovima četvrte generacije.

“Današnji dan od iznimnog je značaja za Republiku Hrvatsku, Oružane snage i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, rekao je ministar obrane te naglasio kako je riječ o generacijskom uspjehu za koji je zaslužna upravo Vlada predsjednika Andreja Plenkovića koja je od početka prepoznala važnost ulaganja i jačanja sve tri grane Oružanih snaga.”, rekao je ministar Banožić.

U tom smislu naglasio je kako nabava aviona Rafale za Hrvatsku predstavlja tehnološki iskorak i golem korak naprijed ne samo u modernizaciji već i u jačanju obrambenih sposobnosti: Sposobnost projekcije snaga koju dobivamo Rafaleom duboko će promijeniti strateško pozicioniranje Hrvatske na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe. To će omogućiti da damo dodatni doprinos jačanju sigurnosti u našem dijelu Europe gdje će zračna nadmoć Rafalea biti bez premca.

Francuski general, inspektor francuskih Oružanih snaga za ratno zrakoplovstvo gz Luc de Rancourt rekao je kako mu je bila iznimna čast surađivati sa Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom obrane. Poručio je kako je avion Rafale moćno i važno sredstvo pogotovo u aktualnim okolnostima promijenjenih sigurnosnih paradigmi izazvanim ratom u Ukrajini. Posebno je pohvalio hrvatske pilote i tehničare na trudu i sjajnoj obuci koju u Francuskoj provode zajedno sa kolegama iz francuskog ratnog zrakoplovstva.

Prelaskom na Rafale Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak. Izazov je velik jer u samo 15 mjeseci obuke naši piloti i tehničari iz starog sovjetskog MIG-a 21, aviona druge generacije moraju preći na puno zahtijevniju zapadnjačku tehnologiju četvrte generacije.

Hrvatska i Francuska potpisale su potkraj 2021. ugovor o kupnji francuskih borbenih aviona Rafale.

Prema stručnim projekcijama MORH-a – kupnjom Rafala Hrvatska je osigurala zaštitu svojeg neba u idućih 30 godina. Francusko ratno zrakolovstvo pak namjerava Rafale koristiti sve do 2060.

Leave a Comment

Your email address will not be published.