Hrvatska će dobiti 7,4 milijarde eura bespovratno i 2,6 milijardi eura zajmova - Kanal 5

Hrvatska će dobiti 7,4 milijarde eura bespovratno i 2,6 milijardi eura zajmova

Europska komisija današnjim prijedlogom konačno čini velik iskorak za Europsku uniju udući se predlaže veliko zaduživanje na razini svih 27 država članica, umjesto zaduživanja na nacionalnim razinama pojedinačno. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je na konferenciji za novinare, povodom informacija koje su stigle iz Bruxellesa, kako su posljedice koronavirusa na europsko gospodarstvo bez presedana te da je Europska Komisija za oporavak gospodarstva naše Hrvatske predvidjela više od 10 milijardi eura odnosno 75 milijardi kuna. 

“Hrvatska u ovom kontekstu može vidjeti koliko je važno da smo članica EU. To da naše članstvo nije apstraktno svjedoči odluka Europska komisija. Europska komisija predložila je instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir od 1100 milijardi eura. Od tih sredstava za Hrvatsku je predviđeno više od 10 milijardi eura. 7,3 milijarde eura je bespovratnih sredstava, 2,65 milijardi eura se odnosi na povoljne zajmove.”, kazao je premijer Plenković. 

“Ovo je ogromna potpora Hrvatskoj za što brži izlazak iz krize.”, izjavio je premijer uz napomenu kako se novac očekuje kroz četiri godine. Kada je riječ o dinamici, o njoj ćemo raspravljati na zasjedanju, na summitu u lipnju. Odluke o tome bit će donesene do kraja godine, ali to je ogroman signal za Hrvatsku”, kazao je premijer Plenković. 

“Ovo je ekstra novac i ovo je u planiranju idućih proračunskih novaca, dodatan novac. Europska komisija je procjenila koliko nam novca treba i pogodila je bit od posljedica koje smo imali. Sa ovakvim instrumentom, mi zadržavamo zaposlenost i idemo u onom smjeru u kojem smo viđeni. Ovo je dodatna poluga za brži ekonomski oporavak od koronavirusa. Dobro je biti u članstvu Europske unije, za ove koji sumnjaju.”, rekao je zaključno na konferenciji premijer Plenković. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.