HRejting za tri izborne jedinice: Restart 17, HDZ 15, Domovinski pokret 6 mandata - Kanal 5

HRejting za tri izborne jedinice: Restart 17, HDZ 15, Domovinski pokret 6 mandata

Objavljeni su rezultati istraživanja preferencija birača HR rejting, koje za HRT provodi agencija Promocija plus o popularnosti stranaka i kandidata u 2., 3. i 4. izbornoj jedinici.

Prva velika anketa po izbornim jedinicama provedena je od 14. do 22. lipnja, na uzorku 6 tisuća ispitanika, a maksimalna pogreška po izbornoj jedinici je +/- četiri posto, objavio je HRT.

Prvi izbor birača je Restart koalicija koju u ovoj izbornoj jedinici predvodi Rajko Ostojić, a dobivaju 31%.

Lista HDZ-a i HSLS-a na čelu s Gordanom Jandrokovićem osvaja tri posto manje odnosno 28,0%.

Miroslav Škoro, koji u 2. izbornoj jedinici predvodi koaliciju Domovinskog pokreta, Suverenista, Bloka za Hrvatsku, HKS-a, Hrasta, Grujićeve Stranke umirovljenika i Zelene liste dobiva oko 11% odnosno 11,3%.

U borbi za mandat su još i Mostov predvodnik Nino Raspudić s 4,6%, ali zbog d’Hondtove metode predačunavanja glasova i Bandićeva stranka rada i solidarnosti koja u anketi dobiva 3,6%.

Foto: Restart koalicija

U skladu s d’Hondtovom metodom preračunavanja mandati se moraju podijeliti na takozvane fiksne i rubne. Na fiksne statistička pogreška od 4% nema utjecaja. Takvih je sigurnih mandata prema Hrejtinga u 2. izbornoj jedinici – 13. Šest ih pripada SDP-ovoj koaliciji, pet HDZ-ovoj i dva koaliciji Domovinskog pokreta.

Onaj preostali – 14. mandat je rubni, jer d’Hondtovom metodom preračunavanja glasova u mandate mogle bi ga osvojiti četiri liste (Restart, HDZ, Most, BM 365). Prema anketi HRT-a najviše šansi ima Most.

U Trećoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, izborni prag prelaze samo dvije političke opcije. Prva je Restart koalicija s oko 42% (41,8%) biračke potpore, a drugi s gotovo 20% manje – HDZ (22,4%).

Šanse za ulazak u Sabor anketa još daje koaliciji predvođenoj Domovinskim pokretom (4,7%) te izjednačenom HNS-u i koaliciji Čačićevih Reformista (3,9%).

12 fiksnih ili sigurnih mandata dijele Restart i HDZ i to u omjeru 8 prema 4 u korist Restarta. Za preostala dva mandata bori se pet lista, ali su mu Restart i Domovinski pokret bliže nego HDZ, HNS i Reformisti.

Foto: Facebook

U Četvrtoj izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelu Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju u Hrvatskom saboru zastupnike će imati samo tri liste i to ovim redoslijedom:

prvi je HDZ s malo više od 32% (32,4%). Druga, s 10% manje – koalicija Miroslava Škore (22,2%) i treća Restart koalicija koja je blizu 19% (18,7%).

Kad se ovi postoci preračunaju u mandate, od 13 fiksnih HDZ dobiva 6, koalicija predvođena Domovinskim pokretom 4, koalicija predvođena SDP-om 3. Ta se koalicija s HDZ-om bori za ono još jedno preostalo zastupničko mjesto u 4. izbornoj jedinici, s time da mu je – prema d’Hondtovoj metodi preračunavanja- bliže HDZ.

Leave a Comment

Your email address will not be published.