HPB KUPIO SBERBANKU Prodana za 71 milijun kuna, mijenjat će ime i logo - Kanal 5

HPB KUPIO SBERBANKU Prodana za 71 milijun kuna, mijenjat će ime i logo

Na konferenciji za novinare u banskim dvorima premijer Andrej Plenković objavio je da je HPB kupila Sberbanku. Na presici su bili ministar financija Zdravko Marić i šef HNB-a Boris Vujčić.

“Situacija oko Sberbanka se smirila, sinoć je donesena odluka o sanaciji. Likvidacija bi financijski bila loša za štediše i za samu banku, ali i naš financijski sustav jer bi Agencija za depozit trebala isplatiti do 3.8 milijardi kuna”, rekao je Plenković.

“Od četvrtka smo radili maksimalne napore, koordinirali aktivnosti da se dogodi ovo što smo objavili – HPB je reagirala i bila je spremna preuzeti Sberbanku Hrvatska. To umiruje sve štediše, nema potrebe da itko podiže sredstva, ona je od danas dio grupacije HPB-a”, rekao je.

Foto: Screeshot

“Djelovali smo brzo, u interesu stabilnosti sustava. Činjenica što smo u procesu pristupanja euru, da smo dio bankovne unije, to nam je pomoglo da na jedan brz način reagiramo. HPB je osnažena, imat će osam posto na bankarskom tržištu”, rekao je premijer.

Riječ je uzeo Zdravko Marić.

“Situacija je tražila pravovremen i odlučan odgovor, on se i dogodio. Svi smo svjesni da štedišama nije bilo najugodnije, razumljiva je reakcija, strah, nervoza. Mi smo nastojali slati umirujuće poruke u skladu s onim što i smijemo komunicirati. Ovo je jedan složen proces. Država je stala iza financijskog sustava, štediša, ovo je pravovremen potez”, kazao je Marić.

Šef HNB-a Boris Vujčić rekao je da se jučer otvorio proces sanacije.

“Sanacijska uprava od danas počinje voditi banku. Banka se mogla samo hitno prodati, inače se ide u likvidaciju”, rekao je.

“To bi bila značajna ekonomska šteta koja bi se mogla mjeriti visinom od oko osam milijardi kuna. To smo spriječili. Sberbanka je bila izvrsna banka. Sad sa spajanjem s HPB-om imamo jednu dobru, kapitaliziranu, efikasnu banku, svi mogu biti sigurni i mirni, depoziti su sigurni”, rekao je Boris Vujčić.

“U idućim danima ćete vidjeti i odluke kako će se zvati nova banka. Promijenit će ime i logo, u jednom trenutku doći će do spajanja s HPB-om, ali ne dok se ne uvede euro”, rekao je Vujčić.

“Mi smo banku prodali u roku od dva-tri dana. U nekim drugim zemljama banka će ići u likvidaciju, ovo je bilo jedino realno moguće rješenje da banka nastavi ovako poslovati”, rekao je Vujčić.

Na novinarsko pitanje koliko je HPB platio banku, guverner Vujčić je odgovorio;

“HPB je platio 71 milijun kuna”, te dodao; “AIK banka je već bila u procesu licenciranja, ali to sad nije bilo moguće, ovako brzo. Njima je bilo sve jasno, ne očekujem probleme.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.