Hoće li Putin bi 9. svibnja proglasiti rat umjesto prekida tzv. specijalne vojne operacije? - Kanal 5

Hoće li Putin bi 9. svibnja proglasiti rat umjesto prekida tzv. specijalne vojne operacije?

Vladimir Putin bi 9. svibnja mogao službeno proglasiti rat što bi mu omogućilo opću mobilizaciju, boje se neki zapadni dužnosnici, prenosi CNN.

O Danu pobjede, koji u Rusiji ima ogromno simboličko značenje, već se nagađalo, kao o mogućem danu kad će Putin proglasiti neku vrstu pobjede ili kad će sukobi dodatno eskalirati.

Zapadni dužnosnici sad, piše CNN, smatraju da bi se ono što se u Rusiji sad zove “specijalna vojna operacija”, moglo zvati ratom.

“Gle, ovo je sad rat protiv nacista, a ono što mi treba je više ljudi. Treba mi više ruskog topovskog mesa”, nagađao je još prošli tjedan Ben Wallace, britanski ministar obrane. Kaže da nema takvih informacija, ali da ga ne bi iznenadilo da Putin kaže kako je Rusija u ratu sa svjetskim nacistima te da je potrebna masovna mobilizacija Rusa.

“Ako dođe do najgoreg i ponestane nam hrane, jest ćemo ptice”, rekao je Svjatoslav Palamar iz bojne Azov opisujuću stanje u čeličani Azovstal u Mariupolju. U nedjelju je od tamo evakuirano stotinjak civila, no evakuacija planirana za ponedjeljak nije se dogodila.

Leave a Comment

Your email address will not be published.