Harald Kopitz je za ubojstvo troje malodobne djece osuđen na 50 godina zatvora - Kanal 5

Harald Kopitz je za ubojstvo troje malodobne djece osuđen na 50 godina zatvora

Sud je objavio presudu preka kojoj je Harald Kopitz nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Hrvatskoj. Za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina. Peteročlano sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ivom Gradiški Lovreček presudu je donijelo u jednom danu.

Harald Kopitz (57) priznao je danas na sudu krivnju za ubojstvo svoje troje djece gdje mu je počelo suđenje iza zatvorenih vrata zbog optužbe da je u rujnu prošle godine u stanu ubio svoje troje djece.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a odluku da suđenje Kopitzu ne bude javno sutkinja Iva Gradiški Lovreček donijela je uz suglasnost optuženog, njegove obrane i tužiteljstva radi zaštite dostojanstva pokojne djece i njihove majke.

Kopitz je prethodno na sud doveden iz zatvora s lisicama na rukama, a sudnica je ispražnjena prije nego što se izjasnio o krivnji. Bio je optužen za tri kaznena djela teškog ubojstva, za što mu je prijetila kazna i do 50 godina zatvora.

Tužiteljstvo Kopitza tereti da je 24. rujna 2021. oko 22 sata u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je boravio sa svoje troje djece, od kojih je dvoje imalo sedam i jedno četiri godine, “s unaprijed stvorenom namjerom da ih ubije iskoristio povjerenje djece prema njemu kao ocu i počinio navedena kaznena djela”.

Istražitelji su, podsjetimo, prvo vjerovali da je Kopitz djecu ugušio, ali naknadno je utvrđeno da je prvo djecu omamio tabletama, a potom ih ugušio. Prvo je djecu otuširao, a potom stavio 30 tableta lijeka Diazepam u topli kakao, koji su djeca popila.

Mediji su pisali da je Kopitz živio i radio u Zagrebu, gdje je imao svoje tvrtke, te da je radio za više velikih kompanija kao financijski konzultant i pregovarač. Majka ubijene djece radila je u jednom dubrovačkom hotelu, a djeca su bila s ocem tijekom vikenda.

Vještačenjem provedenim u Bolnici za osobe lišene slobode utvrđeno je da je Kopitz bio ubrojiv u trenutku zločina.

“Iskoristili ste povjerenje djece prema vama, kao ocu, iako svjestan da su djeca zbog svoje niske kronološke dobi bespomoćna i potpuno ovisna o vašoj brizi i skrbi o njihovim potrebama, djeci dali na konzumaciju prethodno pripremljeni napitak od kakaa, u koji ste otopili najmanje 30 tableta Diazepama. Svjestan da je ta količina tableta kobna za djecu. Djeca su taj napitak, vjerujući vam kao ocu, popila, nesvjesna ugroze zdravlja i života. Uslijed toga su djeca preminula zbog akutnog trovanja”, kazala je u obrazloženju presude sutkinja.

“Ta djela su počinjena na podmukao način prema žrtvama koje su posebno ranjive”, dodala je sutkinja.

“U tom času ste bili jedini garant njihovih života i ona su vam kao ocu beskrajno vjerovala. A vi ste tri male osobe lišili života na početku njihovog životnog puta i uskratili im budućnost. Oduzeli ste i njihovoj majci najveću vrijednost, a posljedice osjeća i cijela ova zajednica”, kazala je sutkinja tijekom izricanja presude, objavio je Telegram.

“To što ste ostali bez novca nije mogao biti razlog da oduzmete tri mlada života”, rekla je. Kaže kako Kopitzova oproštajna poruka koju je ostavio na stolu uz iznimno skupu bocu šampanjca dokazuje da su mu materijalne vrijednosti bile važnije od života djece.

“Kao majci i sucu neshvatljivo mi je da ste vašu djecu lišili života u trenutku kad se vama više nije živjelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koje ste bili navikli”, dodala je sutkinja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.