GRECO Antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe daje negativno mišljenje na hrvatski prijedlog Zakona o sukobu interesa - Kanal 5

GRECO Antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe daje negativno mišljenje na hrvatski prijedlog Zakona o sukobu interesa

Gavel and european union flag

Zbog svog novog zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je bio u prvom saborskom čitanju, Hrvatska će se suočiti s kritikama međunarodnih organizacija, prije svega GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe.

Na sjednici GRECO-a, koja je u tijeku ovaj tjedan, Hrvatska će, prema dostupnim informacijama, dobiti službeno izvješće GRECO-a u kojem se izričito navodi da prijedlog novog zakona o sprječavanju sukoba interesa nije usklađen s preporukama toga tijela. Izvješće o ispunjavanju preporuka trebalo bi u četvrtak doći na dnevni red plenarne sjednice GRECO-a.

Ministar Ivan Malenica je upoznat s izvješćem GRECO-a i da se u njemu navodi da prijedlog novog zakona nije usklađen s njihovim preporukama. Ipak, predstavljajući zakon pred Saborom ustvrdio, ministar je ustvrdio da je prijedlog usklađen s preporukama.

Glavna zamjerka GRECO-a odnosi se na činjenicu da prijedlog novog zakona nije poštovano preporuku kojom bi se trebalo ojačati provedivost odredbe o povredi načela poštenog, vjerodostojnog i transparentog obnašanja javne dužnosti, tj. ovlast Povjerenstva da kažnjava dužnosnike koji povrijede to načelo.

Leave a Comment

Your email address will not be published.