GRČKA / BUGARSKA / TURSKA Nezapamćeno nevrijeme s poplavama odnijelo najmanje 11 života - Kanal 5

GRČKA / BUGARSKA / TURSKA Nezapamćeno nevrijeme s poplavama odnijelo najmanje 11 života

U Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj. Raste broj žrtava velike oluje koja je poharala te tri zemlje. Poginulo je 11 osoba, a za nekoliko se još traga. Oluja Daniel u Grčkoj je poplavila stotine kuća i poslovnih prostora, pokrenula klizišta i odrone, uništila prometnice, električne stupove, a bujice su odnijele desetke automobila.

Meteorološka služba objavila je da su zemlju pogodile najekstremnije padaline otkad se o tome vodi evidencija.

Snažno nevrijeme paraliziralo je život na sjeverozapadu Turske. Poplavljene su ulice i kuće u dva naselja najvećeg turskog grada, Istanbula. Najmanje su dvije osobe poginule, a spasilački timovi tragaju za šestero nestalih.

“Obilna kiša stigla je do Istanbula, najviše je zahvatila područja okrenuta prema sjeveru okruga Arnavutkoy, Basaksehir i Eyupsultan, rekao je Ekrem Imamoglu.”, gradonačelnik Istanbula.

U manje od 3 sata palo je oko 130 litara po četvornom metru, izvijestio je gradonačelnik Istanbula. Brojne stanice podzemne željeznice zatvorene su, a desetak zarobljenih u knjižnici – spašeno je.

Bugraska

Nezapamćene poplave i u Bugarskoj. Na južnoj obali Crnog mora poplavljeni su gradovi i odmarališta, a najteže je pogođeno Tsarevo.

“Voda je odjednom nadrla i nosila doslovno sve pred sobom. Mostovi su nestajali, rušili se kao kule od karata. Bujica je donosila automobile, kampere, svi su se sudarali. A ljudi, bili su u strašnoj panici, tražili pomoć. Mi smo sve to promatrali, nemoćni, jer bujica je bila presnažna.”, rekao je Krasimir Dimitrov, stanovnik Tsareva.

Proglašeno je izvanredno stanje. Voda je odnijela nekoliko mostova, brojne ceste su zatvorene, traga se za nestalima.

“Nažalost, imamo nepotvrđene informacije o tri nestale osobe. Nadamo se da to nije istina, rekao je Georgi Lapachev.”, gradonačelnik Tsareva.

Grčka

Najmanje dvije osobe su poginule, a tri se smatraju nestalima u srijedu nakon što je olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom poplavilo kuće i poslovne prostore i uništilo infrastrukturu u središnjoj Grčkoj, objavili su vatrogasci.

Oluja Daniel, koja od ponedjeljka hara Grčkom, pokrenula je klizišta, uništila most, porušila električne stupove, a bujice su odnijele desetke automobila samo nekoliko dana nakon požara koji je odnio brojne živote na sjeveru zemlje. Vatrogasci nastavljaju operaciju potrage za troje nestalih.

Stotine kuća poplavljene su u gradu Volosu u središtu zemlje. 

“Jučer su kiše bile vrlo snažne, nezapamćene. Ovdje se to nikad prije nije dogodilo, rekao je Vasilis Batsios.”, stanovnik Volosa.

Grčka meteorološka služba objavila je da su zemlju zahvatile najekstremnije vremenske nepogode, kada je posrijedi količina padalina, otkad se o tomu vodi evidencija.

Policija je u srijedu izdala prometna upozorenja za gradove Trikalu i Karditsu jer se očekuje da će se olujno kišno nevrijeme ponovno pojačati kasnije u srijedu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.