GRADSKE VLASTI ZA SILU, VOLONTERI ZA EDUKACIJU Splićani osmislili edukativan suvenir za razuzdane turiste - Kanal 5

GRADSKE VLASTI ZA SILU, VOLONTERI ZA EDUKACIJU Splićani osmislili edukativan suvenir za razuzdane turiste

Cijela Hrvatska zgražala se ovo ljeto nad razuzdanim splitskim turistima. Grad je za neprimjereno ponašanje u srcu grada uveo zabrane, postrožio kazne, postavio znakove upozorenja, pojačao ophodnje redara. Učinak malen do nikakav. Sasvim drugačije rješenje problema nude mladi volonteri iz splitske Info zone napravili su edukativan suvenir koji bi mogao biti i učinkovitiji od službenih upozorenja, javlja HRT i novinarska Fanka Jović.

Četiri simpatične mlade Njemice nisu znale za splitske komunalne zabrane, da jesu, nikad ne bi sirni namaz jele usred grada. Službeni znakovi postoje, ali, iskreno, nisu uočljivi, za razliku od majica i torba koje su osmislili volonteri Info zone.


“To je trebala zapravo biti šala među nama volonterima. Mali broj majica smo napravili, ali toliko je to hit zapravo postao da su svi počeli pitati imate li još majica, imate li torbe i onda smo napravili. Iako je kraj ljeta, mislim da će ovaj podsjetnik zapravo poslužiti i lokalcima nekima da se pripremimo već za sljedeću sezonu, za HTV Regionalni dnevnik ispričao je Goran Biličić.”, predsjednik Info zone. 

Na majicama i torbama poruka je vrlo jasna i dojmljiva, dizajnirala ih je Tina Vukasović Đaković, koja i sama živi na putanji domaćima omraženih, za turiste organiziranih obilazaka barova.

“Mi smo mislili čak da ćemo uspjeti ovo napraviti i nešto prije kako bi već u samome vrhu sezone turistima ukazali na lijepo ponašanje, ali evo nadamo se da je privuklo dovoljan broj nositelja i turista i da će ih nagnati na čitanje i drugačiji odnos prema našem gradu., rekla je Tina Vukasović Đaković, vizualna umjetnica.

Simpatičan suvenir o gradskim kaznama nije prvi turistički projekt Info zone, besplatno dijele i drugačije mape grada kojima kroz smiješne i informativne engleske pojmove mladi volonteri opisuju život grada pod Marjanom.

“Ja mislim da osim mjera koje je Split donio trebamo potaknuti naše domaće ljude da upozoravaju turiste jer turisti to ne znaju, jedini način da saznaju je da im mi kažemo.”, istaknuo je Antonio Šimundža, student i volonter. 

Tako su i mlade Njemice na dar dobile torbe Info zone; “Hvala. Eto sada znamo, ovo je baš zanimljivo, rekle su turistice.” 

Leave a Comment

Your email address will not be published.